Britams užsikrėtus paukščių gripu, Lietuvos specialistai pataria būti atsargiems

Didžiojoje Britanijoje keturiems žmonėms užsikrėtus paukščių gripo virusu, Lietuvos specialistai vykstančius į šią šalį ragina imtis atsargumo priemonių.
Vykstantiems į Didžiąją Britaniją patariama neliesti nugaišusių ir gyvų paukščių, net jei iš pažiūros jie atrodo sveiki. Rekomenduojama dažnai plauti rankas, laikytis kitų asmeninės higienos reikalavimų. Jei kontaktas su paukščiu ar galimai užsikrėtusiu žmogumi neišvengiamas, reikėtų atidžiau stebėti savo sveikatą dešimt dienų: sekti, ar nepakilo temperatūra, ar nėra kitų gripui būdingų simptomų.

Kaip BNS aiškino Užkrečiamųjų ligų kontrolės ir profilaktikos centro Visuomenės sveikatos specialistė Gražina Rimšelienė, Didžiojoje Britanijoje praėjusią praėjusią savaitę aptikta gripo atmaina nėra tokia pavojinga, kaip vyraujantis pietryčių Azijoje gripas.

„Velse aptikta gripo atmaina yra mažo patogeniškumo, juo yra sunkiau užsikrėsti ir jis sukelia ne tokią ūmią ligą, kaip didelio patogeniškumo gripas”, – sakė G.Rimšelienė.

Jos teigimu, Didžiojoje Britanijoje aptiktas užkratas realios grėsmės Lietuvai nekelia.

Tuo metu Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistas Vaidotas Kiudulas pažymi, kad dėl minėtų gripo atvejų Europos Komisija taiko tarptautinės prekybos apribojimus – šiuo metu iš tos zonos, kur Didžiojoje Britanijoje buvo nustatytas paukščių gripas, paukščiai nėra išvežami.

Pasak V.Kiudulo, Lietuvoje galioja dar 2006 metų pradžioje paskelbtos paukščių laikymo taisyklės.

„Jos nebuvo atšauktos. Pradedant nuo to, kad paukščių laikytojai turi saugoti savo paukščius nuo kontakto su laukiniais gyvūnais, saugoti vandenį ir pašarus nuo užteršimo laukinių gyvūnų išmatomis. Taip pat galioja prekybos apribojimai: visi paukščiai gali būti parduodami tik nustatytose vietose ir tik turint atitinkamus dokumentus, liudijančius, kad tie paukščiai sveiki. Juos išduoda veterinarijos gydytojai”, – primena V.Kiudulas.

Oficialių Europos Komisijos šaltinių duomenimis, praėjusį šeštadienį gautas pranešta apie mažo patogeniškumo gripo protrūkį mažame Šiaurės Velso ūkyje. Laboratoriniais tyrimais patvirtinti 4 (iš 9 tirtų) žmonių užsikrėtimo atvejai. Visi susirgę asmenys turėjo sąlytį su sergančiais ir infekuotais paukščiais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.