P. Baguška: notarų teikiamų paslaugų įkainių tobulinimui ribų nėra

LR Teisingumo ministerija, pritarus LR Finansų ministerijai ir Lietuvos Notarų rūmams, priėmė įsakymo dėl notaro teikiamų paslaugų atlyginimų laikinųjų dydžių nustatymo pataisas.
Teisingumo ministro įsakyme sumažinti nekilnojamųjų ir kilnojamųjų daiktų įkeitimo, juridinių asmenų įstatinio kapitalo keitimo, uzufrukto, servituto ir kitų notaro atliekamų veiksmų įkainiai. Atsižvelgus į susiklėsčiusios notarinės praktikos ypatumus, pataisose aiškiau reglamentuoti turinčių teisę mokėti mažesnį atlyginimą notarui asmenų su negalia bruožai. Tai – asmenys iki 18 metų, turintys sunkų arba vidutinį neįgalumo lygį, asmenys, nuo 18 iki 65 metų amžiaus, pripažinti nedarbingais arba esantys iš dalies darbingais, taip pat asmenys, sulaukę senatvės pensijos amžiaus, kuriems nustatytas didelių ar vidutinių specialiųjų poreikių lygis.

Teisingumo ministro įsakyme taip pat nustatyta ir maksimali atlyginimo už bet kokį notarinį veiksmą riba – 50000 Lt.

„Ši nuostata yra visiškai nauja, nors siūlymų nustatyti maksimalius notarų teikiamų paslaugų įkainius būta ir anksčiau. Kol kas tokia priemonė neleis notarams gauti neproporcingai aukštų atlyginimų, perleidžiant didelės vertės nekilnojamuosius daiktus. Įsigaliojus šiai pataisai turėsime pusę metų laiko analizuoti, kaip ji paveiks gaunamų notarų pajamų bei jų mokamų mokesčių valstybei dydžius. Tai padės sukurti maksimalius įkainius kiekvienam notariniam veiksmui, visiškai įgyvendinant LR Vyriausybės programos priemonę. Į įsakymo vertinimą įsitraukus įvairioms verslo, vartotojų, socialiai pažeidžiamų visuomenės grupių atstovams, neabejoju, jog sekančiais metais mūsų keliami tikslai bus pasiekti. Notarų ir kitų valdžios deleguotas funkcijas atliekančių įstaigų ar asmenų paslaugų kainos ir kokybės klausimai yra ir bus viešos diskusijos objektu. – pažymėjo teisingumo ministras P. Baguška.

Notarų teikiamų paslaugų atlyginimų laikinųjų dydžių nustatymo pataisos šiandien paskelbtos „Valstybės žinių” leidinyje. Šio teisės akto nuostatos, susijusios su juridinių asmenų įstatinio kapitalo keitimu įsigalioja 2007 gegužės 30 dieną. Likusios teisės akto nuostatos įsigalios 2007 m. birželio 15 dieną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.