Nuo Everesto – devynios tonos šiukšlių

Japonas Kenas Nogučis (Ken Noguchi) grįžo jau iš penktos ekspedicijos į Everesta, skirtos šiukšlių nuo šio kalno šlaitų surinkimui, praneša „BBC News”.

Nogučis nuo 2000 metų organizuoja ekspedicijas, į kurias vykstantys Japonijos ir Nepalo alpinistai renka šiukšles nuo aukščiausio mūsų planetos kalno. Per šiuos metus Japonas surinko apie devynias tonas šiukšlių: skardinių, senų palapinių, maisto atliekų bei pasenusių medikamentų. Iš paskutinės kelionės Nogučis pargabeno apie penkis šimtus kilogramų atliekų.

Kenas ketina organizuoti parodas Tokijuje ir Seule, kuriuose lankytojai galės pamatyti šiukšles, paliktas ant Everesto.

Everestas dažnai vadinamas „aukščiausiu pasaulyje sąvartynu”. Nepalo valdžia teigia, kad ant šio kalno šlaitų per daugiau nei 60 metų susikaupė apie 50 tonų šiukšlių. Jas itin sudėtinga išvežti dėl deguonies ir sniego trūkumo.

Pastaruoju metu Nepalo valdžia susirūpino Everesto švara ir įvedė alpinistams reikalavimą palikti didelį piniginį užstatą. Jis grąžinamas tik tuo atveju, jei jie parsineša atgal su savimi ir savo šiukšles. Ši priemonė pasirodė esanti veiksminga. Pasak Keno Nogučio, pernai atliekų kiekis ant Everesto šlaitų ženkliai sumažėjo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.