Laisvės netekusiam A.Petrusevičiui – nauji praradimai

Iš laisvės atėmimo bausmę atliekančio Algirdo Petrusevičiaus Vyriausybė pasiryžusi atimti pirmojo laipsnio valstybinę pensiją. Buvęs parlamentaras taip pat gali netekti Sausio 13-osios medalio ir Vyčio kryžiaus ordino.

Rytoj Vyriausybė ketina svarstyti buvusio parlamentaro, disidento ir politinio kalinio Algirdo Petrusevičiaus valstybinės pirmojo laipsnio pensijos likimą. 69 metų A.Petrusevičius turėtų ją prarasti, nes yra nuteistas kalėti ketverius metus už neteisėtą ginklų, didelio kiekio šaudmenų ir sprogmenų laikymą. Jis šiuo metu atlieka bausmę Vilniaus 1-uosiuose pataisos namuose.

Koją kiša teistumas

Nutarimo projektą panaikinti A.Petrusevičiui pirmojo laipsnio valstybinę pensiją parengė prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) veikianti speciali Pensijų komisija. Jį per Vyriausybės posėdį žada pristatyti ministrė Vilija Blinkevičiūtė. Valstybinių pensijų įstatymas nustato, kad pirmojo ir antrojo laipsnio valstybinė pensija skiriama labiausiai pasižymėjusiems pasipriešinimo 1940-1990 metų okupacijai dalyviams Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) teikimu. Pirmojo laipsnio valstybinę pensiją A.Petrusevičiui Vyriausybė skyrė 2000 metų spalį. Šiuo metu ji siekia 688 litus.

Valstybinių pensijų gavėjams, teismo nuosprendžiu pripažintiems kaltais dėl tyčinio nusikaltimo padarymo, jos panaikinamos nuo nuosprendžio įsigaliojimo dienos. Paskutinį dokumentą apie nuosprendžio A.Petrusevičiui įsigaliojimą SADM iš Kauno apygardos teismo gavo gegužės pradžioje.

Pavadino melu

Nuo tada, kai buvo atkurta nepriklausomybė, pirmojo laipsnio valstybinę pensiją siūloma naikinti pirmą kartą. Tačiau niekas nenori prisipažinti, kad inicijavo atitinkamo Vyriausybės nutarimo projektą.

LŽ kalbinta SADM atstovė prašė atkreipti dėmesį, jog pensija naikinama ne šios ministerijos, o LGGRTC iniciatyva. Esą pastarasis teikia siūlymą panaikinti pirmojo laipsnio valstybinę pensiją A.Petrusevičiui, o ministerija tėra tarpininkė.

LGGRTC generalinė direktorė Dalia Kuodytė šiuos teiginius pavadino juodu melu. „Tegul ministerija parodo bent vieną mano pasirašytą raštą, kuriame būtų toks siūlymas. Suteikėme A.Petrusevičiui pirmojo laipsnio valstybinę pensiją ne tik už dalyvavimą laisvės kovose, bet ir už aktyvią veiklą 1990-1991 metais. Tačiau pensijos panaikinimo nutarimas kuriamas ministerijoje”, – sakė D.Kuodytė

Pasibaisėjo valstybe

Lietuviško šaunamojo ginklo „Vytis” kūrėjo sūnus Vytenis Petrusevičius tik iš LŽ sužinojo, kad Vyriausybėje bus svarstomas toks projektas. Jis prisipažino esąs pasibaisėjęs valstybe, ją šiuo metu valdančiais žmonėmis ir vykstančiais procesais. „Man gėda prisipažinti, kad esu lietuvis”, – piktinosi V.Petrusevičius.

Priminsime, kad A.Petrusevičius kartu su keliais bendražygiais buvo sulaikytas praėjusių metų pradžioje. Per kratas pas juos paimta per 600 vienetų įvairaus kalibro šovinių, beveik 2 kilogramai įvairių sprogstamųjų medžiagų, apie 20 įvairių šaunamųjų ginklų – nuo mažo kalibro pistoleto iki granatsvaidžio, kuriuos laikyti kauniečiai neturėjo leidimo. Teigiama, kad vyrai juos slėpė miške, o vėliau persivežė į namus. Už nusikalstamą veiką A.Petrusevičiui grėsė laisvės atėmimas iki aštuonerių metų. Bausmė buvo sušvelninta atsižvelgus į jo nuopelnus valstybei, tačiau įkalinimo buvęs Seimo narys neišvengė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.