Prietarai nuo žaibo negelbsti

Vos tik nugriaudėjo pirmoji šiemet perkūnija, neapsieita be žaibo aukų.

Klaipėdoje žaibo aukų šiemet dar nebuvo. Tačiau prieš trejus metus liepą Skulptūrų parke žaibas trenkė į dvi moteris, kurių viena mirė.

Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Informacijos ir analizės poskyrio vyresnysis inspektorius Antanas Pocius priminė: žaibuojant išjungti buitinę techniką – vaizdo ir garso aparatūrą, kompiuterius, skalbimo mašinas ir kitą – iš elektros tinklo.

Taip pat reikėtų žaibuojant nepalikti pravirų langų.

„Klaipėdai nelabai būdingi kamuoliniai žaibai. Tokie dažniau trankosi vidurio Lietuvoje, bet atsargumo reikėtų nepamiršti”, – įspėjo gelbėtojas.

Žaibuojant geriau nestovėti po dideliais medžiais, prie metalo konstrukcijų, žaibolaidžių, vandens telkinių, taip pat aukštose vietose. Nereikėtų būti ir atviroje teritorijoje, kur žmogus yra aukščiausias objektas. Tada gali trenkti žaibas.

Kai žaibuoja nereikėtų važiuoti dviračiu, motociklu, bėgti.

Saugiausia, anot specialisto, žaibuojant būti automobilyje arba pastate uždarais langais ir durimis.

Jeigu žaibas trenkė netoli tos vietos, kur stovi žmogus, geriausiai iš ten pasišalinti kiek įmanoma mažesniais žingsniukais.

Jeigu sinoptikai pranašauja škvalą ar žaibus, A.Pocius priminė automobilių po medžiais nestatyti. Kitaip ant jų gali užkristi stipraus vėjo ar žaibo nulaužta šaka arba net visas medis. Automobilius tokiu oru geriau patraukti ir nuo šiukšlių konteinerių, kurie neretai užsidega.

Klaipėdos apskrities ligoninės Priėmimo skyriaus vedėjas Jonas Klapatauskas sakė, kad jeigu žaibo trenktas žmogus prarado sąmonę arba jam sustojo širdis, reikia bandyti jį gaivinti: padaryti širdies masažą ir dirbtinį kvėpavimą. Taip pat būtina iškviesti medikus.

„Tik nereikia vadovautis prietarais: kasti žmogaus galūnių į žemę ir panašiai. Tai tikrai nepadeda”, – teigė J.Klapatauskas, per 35 savo darbo praktikos metus gydęs keturias žaibo aukas.

Netgi jeigu žaibo trenktas žmogus jaučiasi neblogai, jam vis tiek derėtų pasirodyti medikams, nes, pasak pašnekovo, neretai elektros iškrova išbalansuoja širdies ritmą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.