Stadione futbolą pakeis dažasvydis

Klaipėdos miesto centrinis stadionas vienai dienai virs tikru „dažų kovos” mūšio laiku – pirmą kartą uostamiestyje vyks Lietuvos dažasvydžio lygos (LDL) čempionato etapo rungtynės.

Pasaukyje sparčiai populiarėjantis sportinis dažasvydis Lietuvoje žaidžiamas nuo 1999-ųjų. Šalyje kasmet buriasi vis daugiau komandų, kurios jau dalyvauja tarptautiniuose turnyruose įvairiose Europos šalyse, o LDL turnyrų seriją nuo 2003 metų organizuoja keturi stipriausi šalies dažasvydžio klubai, varžybas koordinuoja Lietuvos dažasvydžio federacija.

Būtent šių šių metų LDL 1 etapas etapas birželio 2-3 dienomis ir vyks Klaipėdos centriniame stadione. Etapo rungtynėse varžysis 1, 2 ir 3 diviziono sportininkai. Pirmajame rungtyniauja mėgėjai, antrajame – naujokų, trečiajame – pradedančiųjų ekipos. Beje, birželio 3 diena vyksiančiose 3-ojo diviziono pirmenybėse be išankstinės registracijos gali dalyvauti kiekvienas, kuris surinks 5 žmonių komandą. Norintys varžytis trečiajame divizione visą informaciją ras interneto portaluose www.paintball-federation.lt ir www.ldl.lt.

Pirmajame etape jau dabar užsiregistravo iš viso 20 komandų iš Lietuvos ir Latvijos komandų.

Šį, pirmą kartą uostamiestyje organizuojamą renginį bus galima stebėti nemokamai.

Dažasvydis – komandinis sportas visiems

Sportinis dažasvydis iš kitų sporto šakų išsiskiria tuo, kad tai labai komandiška ir demokratiška sporto šaka. Sunkiai rastume kitą tokią komandinę sporto šaką, kur drauge galėtų rungtis ir pusamžiai žmonės ir paaugliai, vyrai ir moterys, liekni ir apkūnūs. Fizinė jėga šiame sporte nėra labai svarbi – greita žaidėjų reakcija ir gerai suderinti komandiniai veiksmai, informacijos dalinimasis čia turi daugiau reikšmės.

25 m ilgio ir 50 m pločio aikštėje pneumatiniais šautuvais apsiginklavę dviejų komandų žaidėjai vieni kitus puola iš priešingų aikštės pusių. Apie 5 minutes trunkančioje sportinio dažasvydžio varžybose kiekviena komanda pasirenka taktiką, pagal kurią stengiasi pelnyti kuo daugiau taškų. Taškai skiriami už „pašautą” varžovų ekipos narį, taip pat pagrobtą priešininkų bei išsaugotą savo vėliavą. Laimi komanda, dažais pažymėjusi visus priešininkus ir parsinešusi varžovų vėliavą.

Rungtynes akylai stebi teisėjai, kurie prižiūri, kad „pašauti” žaidėjai laiku paliktų aikštę.

Sportinis dažasvydis reikalauja greitos reakcijos ir gerai suderintų komandinių veiksmų.

Dažniausiai vienas neria į priekį paimti vėliavos, o kiti, slėpdamiesi už aikštelėje esančių pripučiamų figūrų, stengiasi jį pridengti.

Lietuvos dažasvydis profesionalėja

Daugelyje Europos šalių, o ypač Jungtinėse Amerikos valstijose (JAV) populiarus dažasvydis Lietuvoje taip pat sulaukia vis didesnio dėmesio. Tuo tarpu, pavyzdžiui, JAV veikia net kelios dažasvydžio profesionalų lygos, rungtynes transliuoja televizija.

Šiuo metu Lietuvoje yra kelios dešimtys sportinio dažasvydžio komandos Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Šiauliuose, Alytuje, Klaipėdoje bei Visagine, jų kasmet daugėja.

Vilniuje veikia dažasvydžio akademija, kurioje treneriu dirba vienintelis tikras profesionalus dažasvydininkas Lietuvoje – Jaroslavas Žiugžda, anksčiau atstovavęs ir kelioms užsienio komandoms, o šiuo metu žaidžiantis profesionalioje Vengrijos ekipoje.

Paskutiniaisiais metais Lietuvoje dažasvydžio profesionalumo lygis nuolat auga, nors šalies klubų organizuojamų varžybų vis dar ateina žiūrėti ne itin daug žmonių.

Tuo tarpu užsienio šalyse sportinio dažasvydžio pažiūrėti ateina minios žiūrovų. Ten jau pradedamas žaisti dažasvydžio atmaina, vadinamasis iksbolas. Jis skiriasi tuo, kad jo kovos dalijamos į kėlinius, skaičiuojamas kiekvieno iš jų rezultatas, o žiūrovai gali patarti žaidime dalyvaujantiems sportininkams.

Tikimasi, kad Klaipėdoje vyksiančios varžybos sulaužys tradicijas ir į tribūnas privilios minias žiūrovų.

Sportas ir pramoga

Be sportinio dažasvydžio dar žaidžiamas ir pramoginis. Pastarąjį gali žaisti visi norintys. Reikia tik kompanijos, o visą reikalingą įrangą ir aprangą parūpins tokią pramogą organizuojanti firmą. Įrodyta, kad traumų požiūriu gan saugūs pramoginio dažasvydžio žaidimai ne tik lavina komandiškumą, reakciją, gebėjimą greitai priimti sprendimus, bet ir padeda kovoti su kasdieniu stresu, sumažina vaikų ir paauglių tarpe paplitusį potraukį žaisti kompiuterinius kovinius žaidimus.

Taigi, reikia tik kompanijos, o visą reikalingą įrangą ir aprangą parūpins tokią pramogą organizuojanti firmą.

Klaipėdoje tokią pramogą siūlo „Laisvalaikio idėjų centras”, ją galima užsisakyti internetiniame portale www.brigada.lt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.