„Juodojo” sąrašo prekės

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos (VNMPI) Klaipėdos skyriaus inspektoriai ragina mamas atidžiai rinkti žaislus savo atžaloms.

Europos Sąjungos (ES) sudarytame „juodajame” prekių sąraše jų suskaičiuojama apie tūkstantį, o pirmauja žaislai iš Kinijos.

Klaipėdos inspektoriai vos ne kasdien uostamiesčio prekybos centruose randa vaikams skirtų prekių iš šio sąrašo. Pavyzdžiui, šiuo metu VNMPI yra suradusi 9 žaislus, kurių prekyboje iš viso neturėtų būti.

„Ypač nesaugūs vadinamieji cypsiukai, žaislai, skirti patiems mažiausiems – kūdikiams iki metų. Gamintojai yra užrašę, kad minkšti, garsus leidžiantys guminukai skirti vaikams nuo 3 metų. Akivaizdu, jog tokio amžiaus vaikams jie jau nebeįdomus.

Maža to, paaiškėjo, kad šios prekės, kaip ir kiti surasti žaislai, gali būti kenksmingos vaiko sveikatai, nes pavojingos cheminės medžiagos juose net kelis kartus viršija normą. Pagal laboratorijos surastų chemikalų kiekį šitais žaisliukais mažyliai gali apsinuodyti – juk vaikai visus daiktus mėgsta kišti į burną”, – pasakojo inspektorė Vijoleta Budriuvienė.

Skundų iš klaipėdiečių dėl nesaugių prekių inspektoriai nesulaukia, todėl „juodojo” sąrašo prekių ieško patys, neretai ir su RAPEX – nesaugių prekių sistemos internete – pagalba.

V. Budriuvienė šiemet tokiu būdu Palangoje aptiko žaislą, kurį RAPEX sistema buvo paskelbusi kaip nesaugų visose ES šalyse.

„Tai buvo žaislinis telefonas vaikams. Tiekėjams net įrodinėti nereikėjo, jog prekė nesaugi – iš prekybos jis buvo tuoj pat išimtas”, – tikino inspektorė.

ES sudarytame sąraše vardijama, jog iš penkių nesaugiausių produktų, keliančių sužeidimų, elektros šoko, nudegimų ar uždusimo riziką, dominuoja žaislai (24 proc.). Kitos į sąrašą įtrauktos pavojingos prekės yra elektros prietaisai (19 proc.), automobiliai (14 proc.), žiebtuvėliai (11 proc.) ir kosmetikos priemonės (5 proc.).

V. Budriuvienės teigimu, per šiuos metus Klaipėdoje buvo surastas tik vienas nesaugus elektros prietaisas – girlianda. Žinių apie nesaugius automobilius ir kitas išvardintas prekes Klaipėdos apskrityje inspektorė pateikti negalėjo, nes tokių prekių šiemet nebuvo surasta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.