Vertingiausius „Auksinių kopų“ prizus išsivežė latvis

Latvio Indulio Bekmanio sėkme baigėsi keturias dienas Klaipėdoje vykusios tarptautinės jaunių dviračių lenktynės „Auksinės kopos”.

Šįmet „Auksinės kopos” pačios didžiausios per šių varžybų istoriją.

Vakarų Lietuvoje kovojo Suo-mijos nacionalinė jaunių rinktinė, Estijos, Baltarusijos, Latvijos, Belgijos, Lenkijos, Moldovos dviratininkai. Tik neatvyko žadėję pasirodyti ukrainiečiai.

Su užsienio komandomis kovojo dvi Klaipėdos dviračių sporto techninio centro ekipos, šalies jaunučių rinktinė ir komanda iš Kauno. Iš viso keliais skriejo 15 komandų, 91 dviratininkas.

Prologas

„Auksinių kopų” įžangą – prologą – laimėjo Klaipėdoje meistriškumą keliantis uteniškis Martynas Maniušis. Jis 4,3 km distanciją įveikė per 5 min. 49,89 sek.

Jam ant rato lipo Latvijos dviratininkai I.Bekmanis (5:52,63) ir Vilnaras Valdė (5:53,62).

Kitas keturias vietas užėmė klaipėdiečiai: Darijus Džervus (5:55,20), Mantas Vaščiula (5:59,72), Donatas Giedrimas (6:02,77) ir Mindaugas Juršys (6:02,85).

I etapas

Į pirmąjį etapą klaipėdiečiai tik išlydėjo dviratininkus, nes starto vieta buvo Smiltynėje, prie Naujosios perkėlos. Dviratininkai iš Naujosios perkėlos skriejo į Nidą. Atvažiavę į ją, dar aplink Nidą apsuko šešis ratus. Trasos ilgis buvo 92,5 km.

Kova buvo labai nuožmi. Klaipėdiečių komandos lyderiui M.Maniušiui sugedo dviratis, todėl, kol jį sutvarkė, mūsų dviratininkas labai atsiliko. Kol pavijo pagrindinę grupę, išeikvojo daug jėgų ir su pabėgusiais latviu, estu ir baltarusiu negalėjo konkuruoti. Finišo tiesiojoje akimirka greičiau finišo juostą kirto latvis I.Bekmanis – 2 val. 8 min. 25 sek. Toks pat laikas užfiksuotas ir antrąją vietą užėmusiam estui Svenui Ilvesui bei baltarusiui Aleksandrui Šiškovskiui.

Įkandin jų po bemaž dviejų minučių varžybas vienodu laiku baigė beveik 60 dviratininkų. Geriausiai iš lietuvių pasirodęs M.Maniušis užėmė tik 14-ąją vietą.

II etapas

Šeštadienį dviratininkai prie starto linijos stojo du kartus.

Iš pradžių komandos varžėsi viena su kita, kuri greičiau nulėks iš Kalotės iki Palangos ir atgal 24 km distanciją. Kaip ir praėjusiais metais nugalėjo Klaipėdos „DSTC-Helios sport” I ekipa (Mindaugas Juršys, Martynas Maniušis, Mantas Vaščiula, Darijus Džervus, Donatas Giedrimas ir Aivaras Čiužauskas) – 29 min.

Antroji buvo Baltarusijos komanda – 29:08, tretieji – latviai – „Murjani SG Latvija” komandos nariai – 29:30.

III etapas

Vakarop sportininkai apsuko ratą Klaipėda-Palanga-Kretinga-Klaipėda. Etapo ilgis – 86 km. Greičiausiai pedalus mynė latvis I.Bekmanis – 1 val. 57 min. 22 sek. Kitas dvi prizines vietas užėmė klaipėdiečiai M.Maniušis ir M.Juršys. Abiejų prizininkų laikas – 1:57:32.

Po šio etapo išryškėjo latvio I.Bekmanio persvara. Jis, likus tik kriteriumo rungčiai Klaipėdos centrinėse gatvėse, turėjo beveik 2 minučių persvarą prieš M.Maniušį, daugiau nei 2 minučių – prieš M.Juršį.

IV etapas

Vakar vyko paskutinysis – ketvirtasis etapas. Dviratininkai rungtyniavo Liepų, Trilapio, S.Daukanto ir H.Manto gatvėmis.

Įpusėjus lenktynėms atsiskyrė septynių dviratininkų grupė. Joje nebuvo nė vieno klaipėdiečio. Dar blogiau – posūkyje apvirto vienas iš lyderių M.Juršys. O likus keliems ratams, dviese atitrūko latviai Janis Rezinis ir Indulis Bekmanis.

Finišo tiesiojoje pirmavęs J.Rezinis, pirmasis ir kirto finišo liniją – 1 val. 29 min. 45 sek. I.Bekmanio laikas – toks pat. Trečiąją vietą užėmė moldavas Viktoras Mironovas – 1:30,27.

Jau ne pirmas kartas, kai kriteriumo rungtyje pergalę šventė svečiai.

Laureatai

Paskutinysis etapas nebuvo itin maištingas. Kaip ir laukta nugalėtojo vardo niekam neatidavė I.Bekmanis. Jam atiteko olimpinis čempiono Gintauto Umaro padovanotas 5000 litų vertės dviratis, „HP” bendrovės nešiojamasis kompiuteris.

Beje, 2004-aisiais geriausiu dviratininku irgi buvo tapęs latvis R.Ricumas.

Antrąją ir trečiąją vietas užėmė klaipėdiečiai M.Maniušis ir D.Džervus.

Į dešimtuką dar pateko ir tokia tvarka išsirikiavo: Mantas Vaščiula (Klaipėda), Svenas Ilvesas (Estija), Antonas Lapčinovas, Andrejus Krasilnikovas (abu iš Baltarusijos), Donatas Giedrimas (Klaipėda), Artiomas Malinovskis ir Aleksandras Šaškovskis (abu iš Baltarusijos).

Estijos dviratininkas S.Ilvesas iškovojo aktyviausio dviratininko ir kalnų karaliaus (buvo išaiškintas varžybose Neringoje) titulus. Jis buvo apvilktas raudonais ir žaliais marškinėliais, taip pat gavo Vidmanto Žukausko įsteigtą brangų titaninį dviračio rėmą.

Meras patenkintas

Paskutinįjį etapą, vykusį Klaipėdos gatvėse, stebėjo ir meras Rimantas Taraškevičius. Jis, kaip ir ankstesniais metais, buvo šių lenktynių organizacinio komiteto pirmininkas.

Meras pasidžiaugė, kad uostamiestis sulaukia vis daugiau užsienio komandų, o tokios lenktynės praskaidrina miesto gyvenimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.