Sostinės turgų prieigose – prekyba nesaugiais maisto produktais

Centrinių sostinės Kalvarijų bei Halės, gyvenamųjų mikrorajonų turgaviečių prieigose ypač savaitgaliais aktyviai vyksta nelegali prekyba maisto produktais.

Prekeiviai siūlo pigiau nusipirkti neaiškios kokybės mėsos, pieno konservų, kulinarijos gaminių, saldainių, šokolado. Iš po skverno galima gauti ir alkoholinių gėrimų, rusiškų cigarečių.

Ypač nerimą kelia pardavinėjamas į abejotinos švaros plastmasinius butelius supiltas šviežias pienas, į popieriaus skiautę suvyniota varškė, sviesto ar šviežios mėsos, faršo gabalas. Kaimišku pienu prekiaujama ne tik prie sotinės turgaviečių, bet ir prie prekybos centrų.

Savanorių prospekte prie vieno iš prekybos centrų nuo ankstyvo ryto nuolat šviežią pieną siūlo kelios moteriškės. Užklaustos, iš kur atveža pieną, sakė, jog iš Vilniaus rajono ūkyje laikomų karvių. Suprantama, kad dėl jo kokybės, tvyrant tokiems karščiams, tenka abejoti. Maisto saugos specialistai sako, kad tokios prekiautojos, siekdamos išlaikyti šviežią pieną kuo ilgiau, dažnai į jį deda antibiotikų, tam tikrų cheminių medžiagų ar pieno miltelių priemaišų.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų, pirkėjai, įsigyjantys pieno produktų iš tokių prekeivių, rizikuoja savo sveikata.

Tokiai nelegaliai prekybai kelius užkirsti stengiasi Vilniaus miesto policijos pareigūnai, tačiau tai padaryti sekasi sunkiai. Prekeiviai, atvykus patruliams, kaip mat pasislepia, o jiems išvykus, vėl siūlo produktus. Sulaikius asmenį, prekiaujantį be leidimo, galima jį nubausti gana nedidele pinigine bauda – nuo 20 iki 100 litų.

Gegužę prekybos apimtys turguose išliko stabilios, miestiečiams vien Kalvarijų turgavietėje parduodama kasdien po 2,5 ir net daugiau tonų šviežios jautienos, kiaulienos, taip pat nemažai paukštienos.

Šį savaitgalį sostinės turguose rūkytų lašinių kilogramas kainavo 8-10 litų – tiek pat, kaip ir praėjusį. Šviežių veršienos šonkaulių kilogramas kainavo 14 litų, jautienos mėsos – iki 7 litų.

Gyvi karpiai irgi nei brangsta, nei pinga, jų kaina pastovi – kilogramas – 9 litai, kuojos, karosai – nuo 3 iki 4 litų už kilogramą.

Ūkininkai Halės turgavietėje už bulvių kilogramą prašė 1,5 lito, morkų – iki 2 litų, obuolių – nuo 1,5 iki 2,5 lito, svogūnų galvučių kilogramas kainavo 1,6 lito. Už medaus kilogramą prašyta 13-14 litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.