Japonijos Imperatorius iškilmingai sutiktas Prezidento rūmuose

Šiandien į Lietuvą su valstybiniu vizitu atvyko Japonijos Imperatorius Akihito su žmona Mičiko (Michiko).
Japonijos Imperatoriškąją šeimą iškilimingai priėmė Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus su ponia Alma Adamkiene.

Prie įvažiavimo į Prezidento rūmų kiemą Imperatoriaus kortežą pasveikino atkurta istorine viduramžių Lietuvos kariuomenės uniforma apsirengę Garbės sargybos kuopos kariai.

Einančius raudonu kilimu Japonijos Imperatorių Akihito ir žmoną Mičiko, Prezidentą V. Adamkų ir ponią Almą iškilmingomis fanfaromis sutiko Garbės sargybos orkestras, atlikęs Japonijos nacionalinį himną ir Lietuvos Tautinę giesmę.

Praėjusi pro Garbės sargybos kuopos rikiuotę, Japonijos Imperatorius Akihito pasisveikino su Lietuvos valdžios atstovais, delegacijos nariais, diplomatinio korpuso atstovais.

Po oficialios sutikimo ceremonijos Prezidento rūmų kieme Japonijos Imperatoriškoji šeima ir Lietuvos vadovas su Ponia pasveikino piliečius Daukanto aikštėje.

Susitikimo metu Prezidento rūmuose buvo pasikeista dovanomis bei valstybiniais apdovanojimais.

Prezidentas įteikė Imperatoriui tris lietuvių dailininko Petro Repšio sukurtus sidabrinius medalius, skirtus esminiams Lietuvos įvykiams – pirmajam Lietuvos vardo paminėjimui Europoje, pirmajam tarptautiniu mastu pripažintam Lietuvos valdovui ir pirmai Lietuvos valstybėje lietuvių kalba išleistai knygai. Imperatoriaus žmona Mičiko buvo apdovanota juvelyrės Dalios Varnaitės paauksuotu kaklo papuošalu iš gintaro ir sidabro.

Japonijos Imperatorius Prezidentui V.Adamkui įteikė tradicine japonų technika (tapyba laku, inkrustacija) pagamintą dėžutę, Poniai A.Adamkienei – Imperatorių rūmuose auginamų ir Jos Didenybės Imperatorienės prižiūrimų šiklverpių išaustą skarelę.

Vėliau Lietuvos vadovas ir Japonijos Imperatorius apsikeitė apdovanojimais. Prezidentas V. Adamkus įteikė Japonijos Imperatoriui aukščiausią Lietuvos Respublikos valstybės apdovanojimą – Vytauto Didžiojo ordiną su aukso grandine. Vytauto Didžiojo ordinas skiriamas Lietuvos ir užsienio valstybių vadovams bei piliečiams už ypatingus nuopelnus Lietuvos valstybei.

Vytauto Didžiojo ordinu su grandine buvo apdovanoti Ispanijos Karalius Juanas Carlosas I, Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II ir Belgų karalius Albertas II, Estijos Prezidentas Arnoldas Ruitelis (Arnold Ruutel), Lenkijos Prezidentas Aleksandras Kvašnievskis (Aleksander Kwasniewski), Ukrainos Prezidentas Viktoras Juščenko, kiti monarchai ir prezidentai.

Jos Didenybė Japonijos Imperatorienė buo apdovanota Vytauto Didžiojo ordino Didžiuoju kryžiumi. Šiuo ordinu yra apdovanoti Švedijos Karalius Karolis XVI Gustavas ir Karalienė Silvija, Danijos Karalienė Margaret (Margarethe II) ir Danijos Princas Henrikas, Norvegijos Karalius Haraldas V ir Karalienė Sonja, Ispanijos Karalienė Sofia, Belgų karalienė Paola, Islandijos Prezidentas Olafuras Grimsonas (Olafur Ragnar Grimsson), Čekijos Prezidentas Vaclavas Havelas, JAV Prezidentas Džordžas Bušas (George W.Bush) ir kiti.

Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus buvo apdovanotas Aukščiausiu Chrizantemos ordinu su Didžiąja juosta. Tai aukščiausias Japonijos ordinas. Jį 1877 metais įsteigė Meidži Imperatorius. Šis ordinas skiriamas Japonijos karališkosios šeimos nariams ir užsienio karališkųjų šeimų nariams bei valstybių vadovams. Ordino centre pavaizduota kylanti saulė, simbolizuojanti nacionalinę vėliavą, iš kurios sklinda saulės šviesa, apipinta chrizantemomis ir chrizantemų lapais. Šiuo ordinu apdovanotas JAV Prezidentas Ronaldas Reiganas, Ispanijos Karalius Chuanas Karlosas I, (Juan Carlos I), Norvegijos karalius Haraldas V, Velso Princas Čarzlas (Charles), Lenkijos Respublikos Prezidentas Aleksandras Kvašnievskis (Aleksander Kwasniewski), Vengrijos Respublikos Prezidentas Ferencas Madlas (Ferenc M?dl).

Ponia Alma Adamkienė buvo apdovanota Brangiosios Karūnos ordinu su Didžiąja juosta. Pirmos klasės Brangiosios Karūnos ordiną, dabartinio ordino pirmtaką, 1888 metais įsteigė Japonijos Imperatorius Meidži. Šis ordinas yra teikiamas kaip pagarbos apdovanojimas užsieniečiams. Brangiosios Karūnos ordinas yra skiriamas karalienėms, karališkųjų šeimų narėms ir valstybių vadovų žmonoms. Ši apdovanojimą yra gavusios Lenkijos Respublikos Prezidento žmona Jolanta Kvašnievska (Jolanta Kwaśnievska), Vengrijos Respublikos Prezidento žmona Dalma Nemeti (Dalma Némethy).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.