Karklė-2007

Jau kažkas panašaus į tikrą pavasarį. Per jūrinės žūklės varžybas orai nusisekė.

Sekmadienį taip pat oras buvo puikus, todėl koks trečdalis šeštadienį varžybose dalyvavusių žvejų grįžo sekmadienį pažvejoti savo malonumui. Bet šeštadienį kibo geriau. Sekmadienį plekšnės buvo vangios.

Bet ne kibimas buvo svarbiausias dalykas. Smagu buvo žiūrėti į paplūdimyje susirinkusią „chebrą”, besiilsinčią prie šakalėlių. Tikra vasara. Primenu, jei kas pamiršo, kad jau savaitė, kai galima gaudyti sterkus.

Jau penktosios varžybos. Vis populiarėjančios. Žvejų šiemet buvo netikėtai daug. Ypač spiningautojų. Oras pasitaikė puikus, ne toks košmaras kaip pernai. Kibimas buvo pakenčiamas. Matėm ir geresnių, bet skųstis tikrai nebuvo ko.

Spiningavimas

Penktadienio vakarą pradėjo rinktis spiningautojai – braidytojai. Automobiliai į jau penktus metus mus mielai priimančio Pauliaus Žasyčio kiemą riedėjo be sustojimo. Dalyvių užsiregistravo 35. Absoliutus rekordas. Jūra kiek bangavo, bet ne taip baisiai, kaip pernai, kai įsibristi buvo galima tik iki kelių, likusį kūną iki kaklo užliedavo bangos. Šiemet vyrai brido iki juosmens. Kai kuriuos perpylė, bet azartas yra azartas… gaudė šlapi. Kaip visada kovingai nusiteikę atvyko Tauragės klubo „Gramzdas” žvejai, etatiniai šių varžybų prizų „nunešėjai”. Ne kitaip buvo ir šiemet. Visos trys prizinės vietos, išskyrus didžiausios žuvies nominaciją, atiteko tauragiškiams. Vakarop vėjas nurimo, bangos nuslūgo, gaudyti pasidarė dar linksmiau. Bent po vieną žuvį pagavo ne vienas ir ne du žvejai. Egzotikos, kaip antai krabai ar apatinės kelnaitės, nepasitaikė, visi laimikiai – vėjažuvės.

Spiningautojų varžybų rezultatai: trečią vietą užėmė Vilius Raupelis, sugavęs tris vėjažuves, svėrusias 1,220 kg; antras – Eugenijus Balseris: trys žuvys – 1,480 kg; nugalėjo Vaidotas Gudžiūnas – šešios žuvys, svėrusios 2,640 kg. Visi vyrai – iš „Gramzdo”. Didžiausią vėjažuvę, svėrusią 620 gramų, ištraukė Raimundas Jocys iš Gargždų „Pylos”.

Žvejyba dugninėmis

Dugninės mėgėjų skaičius taip pat rekordinis. Dalyvavo lygiai 50 žvejų. Kiekvienam buvo skirta po 20 metrų kranto. Lygiai kilometrą teisėjams teko įveikti smėliuku nuo vieno galo iki kito. O lakstė jie ne vieną kartą. Ryte žvejus pasitiko vėjukas. Jūra kiek bangavo, tačiau buvo matyti, kad srovės nėra, vadinasi, žolės neneš. Galima gaudyti nelabai sunkiais svareliais. Ryte geriau kibo dešiniojoje sektorių pusėje. Kibo gana stambios plekšnės. Nors nedažnai. Kairiojoje varžybų pusėje – štilis. Vyrai, ištraukę sektorius kairiajame sparne, tikėjosi atsigriebti po pietų, kai žvejai kaip kokie čigonai keitėsi sektoriais. Tokia jau šių varžybų tradicija. Jeigu iki pietų gaudei A5 sektoriuje, tai po pietų gaudysi B5. Bet po pietų plekšnės nurimo ir ten kur kibo iki pietų. Vyrai nenuleido rankų. Kažkas pabandė prisirišti ilgesnį pavadėlį ir putplasčio gabalėliu pakėlė masalą aukštyn nuo dugno. Rezultatų laukti ilgai nereikėjo. Aukštai plaukiantį masalą čiupo vėjažuvė. Kadangi varžybų nuostatuose nėra uždrausta dugninėmis gaudyti vėjažuvių, tokias rekonstrukcijas savo meškerėms padarė dar keletas žvejų. Ir plekšnių gaudymas kiek išsikreipė ir virto vėjažuvių gaudymu. Taigi… svarbu laiku prisitaikyti prie situacijos. Po pietų vėjas visai nurimo, su juo ir jūra. Tikras kurortas. Bet ketvirtą po pietų šovė finalinė raketa, ir teko vyniotis meškeres.

Trečią vietą su 2,540 kg žuvų užėmė tauragiškis Saulius Radzevičius. Kaip pajuokavo varžybų organizatorius ir teisėjas Rolandas Kažimėkas, tai buvo, ačiū Dievui, paskutinis tauragiškis, tose varžybose nusinešęs prizą. Antrą vietą užėmė klaipėdietis Petras Draukšas su 2,880 kg. Nugalėjo Mindaugas Kontenis iš Klaipėdos, sugavęs 3,980 kg.

Pagrindinis varžybų rėmėjas – „Normark”. Rėmėjai: „Žūklės klasika”, „Hobio centras”, „Romada”, dienraštis „Vakarų ekspresas”, „Aisė”.

„Aisės” vadovas Audrius Jakštas varžybų nugalėtojams įteikė puikius rankų darbo suvenyrus – stilizuotas plekšnę ir vėjažuvę, meistriškai pagamintas iš metalo. Plekšnė atiteko varžybų dugnine nugalėtojui, vėjažuvė – spiningavimo varžybų laimėtojui. Puikios varžybos, puikus oras, puikūs dalyviai. Organizatoriai dėkoja rėmėjams, žvejams ir kitiems prisidėjusiems prie šių varžybų. Susitiksim kitais metais, toje pačioje vietoje tuo pačiu laiku.

Po varžybų praėjus kelioms dienoms, antradienį, vėl atsiradau ant krantelio Karklėje. Oras pasakiškas, jūra irgi. Deja… visiškas štilis, išskyrus vieną situacijoje nesusivokusį buitį. Visada sakiau, kad žuvis suprasti sudėtingiau nei moteris, nė velnio nesuprasi, kada joms ko reikia. Žodžiu nekibo… o gaila. Momentus iš varžybų, užfiksuotus Valdo Trinkūno, galima pasižiūrėti www.konferencijos.lt.

Trumpai apie kibimą

Kaip kibo Baltijos jūroje, jau aišku. Tiesa, daug logiškiau plekšnes gaudyti naktį. Naktį prieš varžybas žvejoję tautiečiai internetinio žvejų portalo www.zvejokliai.ten.lt pagavo nemažai ir nemažų plekšnių.

Kitur žuvys irgi kimba. Vienas klaipėdiečių klubas šeštadienį surengė varžybas Skirvytėje. Prigaudė daug įvairiausios žuvies. Oras atšilo ir sujudėjo šilumą mėgstančios žuvys, karpiai, karosai. Šitie irgi kimba. Žodžiu, žuvys pasiruošusios, nesnauskit.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vyrams su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.