Prancūzų karo laivo įgula pasirinko Klaipėdą

Vakar į Klaipėdos uostą draugiško vizito atplaukė Prancūzijos laivas minų medžiotojas „Croix du Sud”. Iš kitų laivų jis išsiskiria ir tuo, kad jame tarnybą atlieka pirmoji Prancūzijoje moteris narė išminuotoja.

Pagrindinė laivo „Croix du Sud” („Pietų kryžius”) paskirtis – surasti ir sunaikinti povandenines minas.

Gegužės 14-24 d. šis minų medžiotojas iš Bresto kartu su kitais 80 laivų iš 17 valstybių, tarp kurių buvo ir Lietuvos karo laivas „Kuršis”, dalyvavo tarptautinėse pratybose „Noble Mariner-07”. Pasak 39 metų „Croix du Sud” vado kapitono leitenanto Patrick Bonnat, metų pradžioje laivo įgulai buvo leista pasirinkti, kur norėtų užsukti po pratybų – į Lenkijos Gdynės ar Lietuvos Klaipėdos uostą. Dauguma balsavo už pastarąjį.

P. Bonnat Lietuvoje lankosi pirmą kartą, tačiau, kadangi domisi Europos istorija, apie mūsų šalį žino nemažai. Yra girdėjęs, kad Lietuva atvira turistams ir šiltai juos sutinka.

25 metų seržantė Helene Grozellier dirbo karo laivuose komunikacijos srityje. Prieš metus tapo „Croix du Sud” įgulos nare. Mergina sako stebėjusi, kaip nardo kiti, bei pamaniusi, kad ir ji tai galėtų daryti. Pasak laivo vado, Helene savo pareigas kaip narė atlieka kvalifikuotai, tačiau šį darbą dirbantiems vyrams dar sunku priprasti prie to, kad turi nerti kartu su moterimi.

Prancūzijos karo laivų kariai išsiskiria savo uniformine kepure, turinčia raudoną bumbuliuką. Pasakojama, jog pirmą tokią kepuraitę šioje šalyje pasiuvo jūreivio žmona, norėdama parodyti savo vyrui, kaip labai jį myli. Prancūzai juokauja, kad tas bumbulas sušvelnina smūgį daužiant galvą į lubas, be to, jis yra laimės simbolis. Tiesa, kartais jūreiviams būna nepatogu važiuojant metro ar vaikštant mieste, nes žmonės, o ypač moterys, tą bumbuliuką nori paliesti.

Rytoj, nuo 14 iki 17 val., klaipėdiečiams ir miesto svečiams bus suteikiama galimybė apžiūrėti prancūzų minų paieškos ir nukenksminimo laivą. „Croix du Sud” stovi Kruizinių ir karo laivų terminale, išplauks poryt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.