Artimiausias dienas gyvensime lyg pirtyje

Net nuo Vidurinės Azijos mus pasieksiančios karšto oro srovės artimiausias dienas pavers pirtimi.

„Klaipėdoje šeštadienį numatoma apie 24, sekmadienį – 27, pirmadienį – 30, antradienį – 29 laipsnius šilumos. Galimi trumpalaikiai lietūs. Toks karštas ir drėgnas oras itin nepalankus sveikatai – virsime savo sultyse. Tik trečiadienį atvės iki 18 laipsnių šilumos”, – sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėja Audronė Galvonaitė.

Tarnybos Klaipėdos skyriaus sinoptikė Elvyra Latvėnaitė pridūrė, kad sekmadienį ir pirmadienį oro temperatūra gali šoktelti net iki 30-31 laipsnių šilumos, o lietų lydės perkūnija.

Poilsiaujantiems prie upių ir ežerų bus maloniau maudytis – vandens temperatūra sieks 20 ar net daugiau laipsnių.

Jūroje bus vėsiau, apie 15 laipsnių šilumos. Tačiau, pasak E.Latvėnaitės, Baltijos vanduo kasdien vis labiau šiltės.

Pasak A.Galvonaitės, artimiausių dienų karštis neturėtų itin stebinti – šalyje būta ir didesnės kaitros – 34,4 laipsnio.

Karšta kaip vasara pavasario pabaiga – ne išimtis, bet pasikartojantis reiškinys.

„Prisiminkime Klaipėdos orus ir palyginkime su šiuo šeštadieniu. 2003 metų gegužės 26-ąją būta 26,2 laipsnio šilumos, o tą pačią 1974-ųjų dieną – tik 1,2 laipsnio šilumos”, – pridūrė A.Galvonaitė.

Ji pasiūlė palyginti ir būsimojo pirmadienio oro temperatūrą su ankstesniais metais. Pavyzdžiui, 1971 metų gegužės 28-ąją Klaipėdoje būta 28,3 laipsnio, o lygiai po dviejų metų – vos 3,5 laipsnio šilumos.

„NASA mokslininkai perspėjo, kad laukia itin audringa šiųmetė vasara, o Didžiosios Britanijos specialistai prognozuoja 1-2 laipsniais šiltesnę nei įprastai Europos vasarą”, – sakė A.Galvonaitė, pridūrusi, kad šios prognozės yra nuolat tikslinamos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.