Ukrainos parlamentas paragino nevykdyti Juščenkos įsako dėl vidaus kariuomenės kontrolės perdavimo prezidentui

Ukrainos Aukščiausioji Rada priėmė nutarimą, kuriame nurodoma, kad prezidento įsakas, kuriuo vidaus kariuomenės kontrolė buvo perduota šalies vadovui, ir kiti su tuo susiję jo potvarkiai yra neteisėti ir neturi būti vykdomi.
Už nutarimą nepripažinti minėto prezidento įsako ir jo potvarkio dėl Generalinės prokuratūros normalaus funkcionavimo penktadienį vienbalsiai balsavo visi posėdyje dalyvavę 259 liaudies deputatai.

Be to, parlamentas rekomendavo ministrų kabinetui užtikrinti, kad Vidaus reikalų ministerija

besąlygiškai vykdytų įstatymą „Dėl VRM vidaus kariuomenės” ir kitus šalies įstatymus.

Parlamentas taip pat pavedė vidaus reikalų ministrui Vosyliui Cuško atlikti aiškinamąjį darbą su kariškiais, VRM sistemos darbuotojais akcentuojant, jog neleistina pažeidinėti Konstitucijos ir įspėti apie baudžiamąją atsakomybę už nusikalstamų įsakymų vykdymą.

Rada taip pat įpareigojo V.Cuško pasirūpinti sustiprinta parlamento, Generalinės prokuratūros, Nacionalinio banko, kitų centrinės valdžios institucijų patalpų apsauga.

Aukščiausioji Rada paragino VRM vidaus kariuomenės vadą Oleksandrą Kichtenką, Valstybės apsaugos valdybos ir Saugumo tarnybos vadovus, generolus, karininkus ir karinį personalą nevykdyti ir neleisti „akivaizdžiai nusikalstamų potvarkių ar įsakymų”.

Be to, Rada siūlo prezidentui V.Juščenkai teikti kandidatūrą į Saugumo tarybos pirmininko postą, kaip numatyta Konstitucijoje, nes laikinai šias pareigas ėjusio Valentino Nalivaičenkos įgaliojimai baigėsi.

Parlamentas taip pat nurodė prezidentui, jog jis pažeidė Konstitucijos reikalavimus, kad karinių formuočių ir teisėsaugos institucijų veiklos organizavimas ir tvarka būtų reguliuojami tik įstatymų, taip pat priminė teisinę atsakomybę už akivaizdžiai nusikalstamų potvarkių ar įsakymų leidimą.

Generalinį prokurorą parlamentas įpareigojo tikrinti, kaip vidaus kariuomenė laikosi jos veiklą reglamentuojančio įstatymo. Be to, Rada pabrėžia, kad vidaus kariuomenė gali būti panaudota tik remiantis įstatymais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.