Bus tiriama, ar teisėtai Vilniuje neleista organizuoti kovai su diskriminacija skirto renginio

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba pradėjo tyrimą, kurio metu aiškinsis, ar teisėtai Vilniaus savivaldybė neleido organizuoti kovai su diskriminacija skirto renginio.

Anot penktadienį išplatinto tarnybos pranešimo, savivaldybė, atsisakydama išduoti leidimą, vadovavosi neegzistuojančiu įstatymo straipsniu.

„Viešosios tvarkos skyrius atsisakė išduoti leidimą 2007 m. gegužės 25 d. organizuoti renginį „Už įvairovę. Prieš diskriminaciją”, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos susirinkimų įstatymo 36 straipnio 2 dalies 1 punktu. Tokio straipsnio Susirinkimų įstatyme išvis nėra. Aktualioje šio įstatymo redakcijoje iš viso tėra 24 straipsniai”, – teigiama pranešime.

Savivaldybės administracijos viešosios tvarkos ir bendrųjų reikalų departamento viešosios tvarkos skyriaus vedėjas atsisakyme išduoti leidimą paaiškino, kad „gali būti pažeistos valstybės ar visuomenės saugumas, viešoji tvarka, žmonių sveikata ar dorovė ar kitų asmenų laisvės bei yra gauta objektyvių duomenų dėl galimų viešosios tvarkos pažeidimų”.

Renginio prieš diskriminaciją organizatoriai tikėjosi, kad penktadienį į Vilniaus gatves išriedės „eurovilkikas”, kuris balandį leidosi jau į ketvirtąją kelionę po Europą. Vilkiko kelionės metu skleidžiama informacija apie kampaniją „Už įvairovę. Prieš diskriminavimą” bei Europos lygių galimybių visiems metus.

30 tonų sveriantis vilkikas skirtas informuoti gyventojus apie jų teises pagal ES ir nacionalinius antidiskriminacinius teisės aktus. Jame įrengtoje 50-ties kvadratinių metrų scenoje rengiama informacinė ir pramoginė programa, patarianti lankytojams, kaip ES direktyvos gali padėti saugotis diskriminacijos darbe.

Tai pirmas atvejis per 4 metus, kai tolerancijos idėjas skleidžiantis vilkikas buvo neįsileistas į Europos Sąjungos šalį. Prieš tai jis aplankė jau beveik visas ES šalis.

Susirūpinimą dėl šio įvykio jau išreiškė Europos Tarybos žmogaus teisių komisaras Thomas Hammarbergas, apgailestavęs, jog planuotas kovos su diskriminacija renginys Vilniuje buvo uždraustas.

Tuo metu lrt.lt. remdamasis neoficialiomis žiniomis pranešė, jog Vilniaus valdžios sprendimas neišduoti leidimo kovos prieš diskriminaciją kampanijos akcijai, kurios tikslas buvo skleisti toleranciją ir pagarbą negalios, kitos seksualinės orientacijos ir kito tikėjimo žmonėms sukėlė abejonių Europos Komisijoje, ar Vilniuje verta steigti jau šiemet veiklą pradėsiantį Europos lyčių lygybės institutą.

Europos Parlamentas pernai pritarė Europos lyčių lygybės instituto steigimui Vilniuje. Šį institutą savo sostinėse norėjo įsteigti Slovėnija, Slovakija ir Čekija, tačiau Lietuvai pavyko įtikinti ES šalis, kad Vilnius šiam institutui yra tinkamiausia vieta.

Lyčių lygybės institutas padės ES šalims kovoti prieš diskriminaciją lyties pagrindu, skatins lyčių lygybę, teiks įvairius pasiūlymus atsakingoms institucijos, atkreips ES piliečių dėmesį į šiuos klausimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.