D.Nowitzki – naudingiausias, bet pralaimėjęs

Naudingiausiu NBA reguliariojo sezono krepšininku išrinktas Dalaso „Mavericks” puolėjas vokietis Dirkas Nowitzki pernelyg džiaugtis apdovanojimu negali. Labai jau kartus buvo pralaimėjimas Vakarų konferencijos ketvirtfinalyje komandai „Golden State Warriors”.

NBA vadovai šiemet kaip niekada ilgai atidėliojo skelbti naudingiausią reguliariojo sezono žaidėją. Mat prizas turėjo atitekti Dirkui Nowitzki, kurio Dalaso „Mavericks” klubas Vakarų konferencijos atkrintamųjų varžybų ketvirtfinalyje 2-4 pralaimėjo vos 8-ąją vietą per reguliarųjį sezoną užėmusiai „Golden State Warriors” ekipai.

Laukdami oficialių žinių JAV žiniasklaidos atstovai D.Nowitzki pergalę šiuose rinkimuose vadino blogiausiai bent dviejuose žemynuose – Šiaurės Amerikoje ir Europoje – saugota paslaptimi, nes jau porą savaičių visi trimitavo, jog naudingiausiojo prizas atiteks vokiečiui. Delsdama NBA siekė, kad bent šiek tiek užsimirštų „Mavericks” pralaimėjimas atkrintamosiose varžybose.

Atėmė karūną iš kanadiečio

D.Nowitzki tapo pirmu europiečiu, išrinktu naudingiausiu NBA žaidėju. Jam pirmąją vietą skyrė net 83 iš 129 apie NBA informuojančių žurnalistų. 28 metų 213 cm ūgio vokietis per apklausą surinko 1138 taškus. Jis 125 taškais aplenkė antrojoje vietoje likusį pastarųjų dvejų metų naudingiausią krepšininką kanadietį Steve’ą Nashą. Šis Fynikso „Suns” ekipos įžaidėjas pirmu numeriu paminėtas 44 kartus. Trečiąją vietą užėmė ir 521 tašką gavo Los Andželo „Lakers” krepšininkas Kobe Bryantas. San Antonijaus „Spurs” puolėjas Timas Duncanas surinko 286 taškus, o Klivlendo „Cavaliers” žaidėjas LeBronas Jamesas – 183. Pastaruosius 2 sezonus D.Nowitzki per žurnalistų apklausas būdavo trečias.

Šį sezoną vokietis vidutiniškai pelnė po 24,6 taško, atkovojo po 8,9 kamuolio, atliko po 3,4 rezultatyvaus perdavimo ir padėjo klubui pasiekti 67 pergales iš 82 galimų bei laimėti reguliarųjį sezoną. Deja, per pirmąjį atkrintamųjų varžybų etapą „Mavericks” nelauktai 2-4 nusileido „Golden State Warriors” ir pasitraukė iš kovos dėl čempionų titulų.

D.Nowitzki – pirmas krepšininkas per pastaruosius 25 metus, kuriam skirtas naudingiausio žaidėjo prizas, nors jo komanda nesugebėjo patekti net į antrąjį atkrintamųjų varžybų etapą. Per visą NBA istoriją tai nutiko vos 4 kartus. Panašiomis aplinkybėmis naudingiausiais krepšininkais buvo išrinkti Mosesas Malone’as (Hiustono „Rockets”, 1978-1979 ir 1981-1982 metais), Kareemas Abdul-Jabbaras (Los Andželo „Lakers” 1975-1976 metų sezoną net nepateko į atkrintamąsias varžybas) ir Wesas Unseldas (Baltimorės „Bullets”, 1968-1969 metais).

D.Nowitzki naudingiausiu išrinktas dėl to, kad anketas žurnalistai pildo iškart, kai tik baigiasi reguliarusis sezonas. Jei rinkimai būtų vykę bent jau po pirmojo atkrintamųjų varžybų etapo, vokietis nebūtų turėjęs jokių galimybių laimėti. Geriausiu būtų tapęs kuris nors dabar jam už nugaros likęs žaidėjas, nes jų komandos toliau sėkmingai kovoja dėl čempionų titulo.

Nežinojo, ar įsitvirtins NBA

Pats D.Nowitzki po apdovanojimo ceremonijos taip pat neslėpė dvejopų jausmų. „Man vis dar sunku būti laimingam dėl to, kaip susiklostė šio sezono pabaiga. Nors apdovanojimas įteikiamas už reguliariojo sezono rezultatus”, – kalbėjo „Mavericks” lyderis.

Vokietis prisiminė, kaip vaikystėje keldavosi anksti rytą žiūrėti NBA finalo ir žvaigždžių rungtynių transliacijų. Jo kambaryje kabojo Scottie Pippeno plakatas. Kai 20 metų D.Nowitzki buvo pakviestas į NBA naujokų biržą, jis abejojo, ar sugebės įsitvirtinti šioje lygoje. Net pasibaigus pirmam sezonui Dirkas nuolat vartojo tokias frazes: „Jei man pavyktų, jei sugebėčiau rasti savo vietą lygoje…”

„Tiesiog sunkiai dirbau, mokiausi ir stengiausi kiek galima daugiau pasitikėti savimi”, – prisiminė karjeros NBA pradžią puolėjas. D.Nowitzki – ne tik pirmas naudingiausiu NBA žaidėju išrinktas europietis ir tokio įvertinimo sulaukęs „Mavericks” narys, bet ir pirmas šį trofėjų laimėjęs krepšininkas, kuris niekada nerungtyniavo JAV studentų krepšinio čempionate.

Per apdovanojimo ceremoniją nuvyti liūdnas mintis dėl pralaimėjimo „Golden State Warriors” ekipai iš visų jėgų stengėsi NBA komisaras Davidas Sternas, „Mavericks” vyriausiasis treneris Avery Johnsonas ir klubo savininkas Markas Cubanas. Jie nuolat akcentavo, kad vokietis per reguliarųjį sezoną nuveikė ypač daug. Visi kalbėjusieji pabrėžė, jog Dirko vedama komanda iškovojo net 67 pergales, o tai penktas geriausias rezultatas per visą NBA istoriją.

Pagyrų vokiečiui negailėjo ir naudingiausio krepšininko titulą po 2 sezonų netekęs S.Nashas. Anksčiau jis drauge su D.Nowitzki žaidė Dalase, krepšininkai iki šiol geri draugai. „Nepaprastai džiaugiuosi jo pergale, – tikino kanadietis. – Manau, šis Dirko laimėjimas visiškai pelnytas. Tikiuosi, jis džiaugsis naudingiausio žaidėjo titulu ir nepaisys nesėkmės per atkrintamąsias varžybas.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.