Dviračių sportas: S.Ruškio byla – lietuvių galvos skausmas

Prieš 2 metus S.Ruškio po vienų varžybų paimtame dopingo mėginyje buvo rastas per didelis kiekis augimo hormono gonadotrofino. Jis net 10 kartų viršijo leistiną normą. Dviratininkas tvirtina, kad taip galėjo atsitikti dėl sėklidžių vėžinių lastelių suaktyvėjimo ir iki šiol bando įrodyti savo tiesą.

Neseniai Lietuvos antidopingo agentūros direktorė Ieva Lukošiūtė LŽ tvirtino, kad jau yra galutinė išvada dėl S.Ruškio, ir teigė neabejojanti, jog dviratininkas vartojo dopingą. Buvo likę tik skirti bausmę, tačiau per porą savaičių padėtis apsivertė aukštyn kojomis. Buvo gauti dar poros tyrimų rezultatai, ir vėl tapo neaišku, ar dviratininkas tikrai vartojo dopingą.

„Visi sako, kad jis neserga sėklidžių vėžiu, bet išorinio dopingo vartojimo irgi negali patvirtinti, – vakar LŽ sakė I.Lukošiūtė. – Lietuvos medikai nustatė tą patį, ką ir jų kolegos Strasbūre ir Vokietijoje, – jokios ligos nėra, bet teigiama, kad organizme gonadotrofino kiekis tikrai galėjo padidėti dėl nuolatinio kiaušidžių traumavimo. Dviratininkui rekomenduota kiekvienais metais tikrintis, ar nėra vėžinių susirgimų. Nė viena klinika negali patvirtinti ar paneigti, kad jis vartojo dopingą.”

Kebli padėtis tapo tikru Lietuvos dviračių sporto federacijos (LDSF) galvos skausmu. „Dveji metai praėjo, nežinome, ką čia daryti: ar jį bausti, ar ne. Laukiame, ką patars Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI). Tik kada ir ką praneš, sunku pasakyti”, – sakė LDSF generalinis sekretorius Antanas Taučius.

Antidopingo agentūros direktorė yra nepatenkinta UCI požiūriu į S.Ruškio bylą. „Jie elgiasi neatsakingai, turi daug gerų specialistų, tačiau sprendimą užkrovė ant LDSF galvos. Laboratorija, kuri aptiko dopingą lietuvio organizme, turėtų pateikti kokias nors išvadas”, – sakė I.Lukošiūtė.

Vokietijoje šiuo metu gyvenantis S.Ruškys palaiko ryšius su LDSF. „Jis pats mums paskambina. S.Ruškys teigia, kad nevartojo dopingo. Jis darėsi tyrimus Vokietijoje, nes buvo pasijutęs blogai. Jam dar prieš tai, kai organizme buvo atptikta dopingo, pasidarydavo taip silpna, jog pavažiuoti dviračiu negalėdavo. Bet Vokietijos medikai nieko nerado”, – sakė A.Taučius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.