Seimo kontrolierius – už trumpesnį sulaikymą

Seimo kontrolieriaus nuomone, laikinojo sulaikymo terminai turėtų būti labai atsakingai reglamentuoti, nes sulaikymas yra žmogaus teises ir laisves varžanti priemonė.

Seime svarstoma Baudžiamojo proceso kodekso (BPK) pataisa, kuria siūloma asmenų laikino sulaikymo terminą sumažinti nuo 48 iki 12 valandų.

Nusikaltimus tiriantys pareigūnai anksčiau nuogąstavo, kad įsigaliojus baudžiamojo proceso kodekso pataisoms, teisėsaugininkai patirs nemažai problemų – teks dirbti viršvalandžius, poilsio dienomis sunku rasti prokurorą ar advokatą.

Generalinio prokuroro pavaduotoją Vytautą Barkauską projektas irgi nustebino.

Tuo tarpu Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius ragina klausimą spręsti atsakingai ir teigia neretai susiduriantis su situacija, kai netgi nesunkiu nusikaltimu įtariamas asmuo yra sulaikomas 48 valandoms, o šiam terminui suėjus, yra paleidžiamas, nes kreiptis į teismą dėl kardomosios priemonės – suėmimo nėra pagrindo.

„Dabar galiojanti LR baudžiamojo proceso kodekso norma, reglamentuojanti laikinąjį sulaikymą, neretai sudaro prielaidas ikiteisminio tyrimo pareigūnams piktnaudžiauti laikinuoju sulaikymu, tokį sulaikymą naudoti kaip psichologinį spaudimą. Būtina labai aiškiai ir konkrečiai reglamentuoti, kokiems pagrindams esant asmuo gali būti laikinai sulaikomas ir kokiam terminui”, – pabrėžė R.Valentukevičius.

R.Valentukevičius teigia, jog yra gavęs ne vieną skundą, kai žmogus laikomas sulaikytas kelias paras, nors vėliau paaiškėja, kad nustatyti jo asmenybę ar išsiaiškinti kitas aplinkybes būtų pakakę ir kelių valandų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.