Nudegimus lietuviai vis dar gydo netinkamai

Žaizdų ir nudegimų specialistai pastebi, jog Lietuvoje išpopuliarėjusiuose mamų
interneto forumuose lankytojos dažnai dalijasi klaidingais patarimais apie žaizdų ir nudegimų priežiūrą, kurie gali ne tik nepadėti, bet ir pakenkti.

Pavyzdžiui, į vienos mamos klausimą, ką daryti nusideginus vaikui, daugiau nei 100 komentarų sugeneravusioje diskusijoje kas antra mama siūlė atšaldytą vietą tepti riebalinio pagrindo priemonėmis – šaltalankių aliejumi, riebiu kremu, vaikišku aliejumi. Kai kurios sakė naudojusios putas, pasitaikė ir nudegimą bandžiusių gydyti cukrumi.

Pasak specialistų, nudegimus tepti minėtomis priemonėmis nemokšiška ir pavojinga. Riebalai tinka odos minkštinimui, tačiau užtepti ant nudegusios vietos „užrakina” karštį odoje, ir pažeidimas nuo to tik gilėja. Be to, visos minėtos priemonės didina skausmą, neužkerta kelio infencijai, kurią gali sukelti mikroorganizmai, patekę į žaidą nusilupus odai.

Tyrimai rodo, jog daugelis Lietuvos gyventojų vis dar nemoka veiksmingai gydyti nudegimų, naudoja „liaudiškas” priemones. Pasak gydytojų, vienintelis atvejis, kada jos gali būti veiksmingos, tai rūgpienis ar kefyras, tepamas nestipriai nudegus nuo saulės.

Visais kitais atvejais medikai ragina naudotis žaizdoms ir nudegimams skirtomis specialiomis priemonėmis, kurios mažina skausmą, apsaugo žaizdą nuo bakterijų ir, svarbiausia, skatina odos gijimo procesus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.