Festivalyje „Sirenos“ – teatro ir meno žvaigždės

Rugsėjį į sostinę vėl grįžta „Sirenos”. Išskirtinai turtingoje ketvirtojo tarptautinio teatro festivalio programoje numatytos iškiliausių laikmečio menininkų pasaulinės premjeros, spektakliai anapus teatro sienų bei skirtingas civilizacijas jungiantys pasirodymai. „Sirenos” įvyks rugsėjo 21 –30 d. įvairiose Vilniaus vietose.

„Kiekvienas „Sirenas” norisi pavadinti išskirtinėmis. Tačiau šį kartą jos tikrai yra būtent tokios. Po ketverių metų įtempto darbo galime pasigirti programa, kuri papuoštų ir žymiausius pasaulio festivalius. Kai kurių garsenybių turėjome laukti trejus metus – tol, kol pavyko suderinti gastrolių tvarkaraštį. Sostinė gali didžiuotis tokio aukšto lygio meniniu renginiu,” – tvirtina „Sirenų” meno vadovė Audra Žukaitytė.

Festivalis prasidės pasauline Jano Fabrės projekto „Rekviem metamorfozei” premjera. Į meno istorijos vadovėlius jau įtraukto kūrėjo šiuo metu repetuojamas spektaklis yra bendra Zalcburgo festivalio, Ruro trienalės, ir „Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009” koprodukcija. Tai unikalus atvejis Lietuvos kultūrinio gyvenimo istorijoje, kadangi prisidėdama prie projekto finansavimo, Lietuva pati tampa reikšmingų šiuolaikinio meno reiškinių ir tendencijų iniciatore.

„Europoje tokie vardai kaip Janas Fabrė arba Romeo Castellucci yra puikiai žinomi. Tai maždaug tas pats, jei kalbėdamas apie kiną, paminėtumei Larsą von Trierą arba Pedro Almodovarą. Tuo tarpu Lietuvoje padėtis visai kita – „Sirenose” pristatomos įžymybės buvo patekusios tik į mūsų kritikų akiratį. Pagaliau juos savo akimis galės pamatyti ir Vilniaus publika,” – pasakoja Audra Žukaitytė.

Romeo Castellucci yra Europos Naujosios teatro realybes laureatas, Prancūzijos ordino kavalierius ir Venecijos bienalės teatro sekcijos meno vadovas. Dėl savo išskirtinės estetikos italų teatro genijus lyginamas su Bobu Wilsonu ir Matthew Barney. Jis taip pat yra vienas mėgiamiausių Eimunto Nekrošiaus režisierių. Vilniuje Castellucci parodys ketvirtąjį epizodą „Briuselis” iš teatro ištakų pakartojimui skirto ciklo „Tragedia Endogonidia”.

O „Sirenų” uždarymui numatytas reginys turėtų patikti ne tik tradiciniams teatro mėgėjams. Radijo stočių klausytojai pažįsta „Grammy” apdovanojimams nominuotą ekstravagantišką trupę „The Tiger Lillies”, kuri paskutinio festivalio vakaro metu pateiks magišką Anderseno pasakos „Mergaitė su degtukais” interpretaciją. Šis „Tigrinių lelijų” kabaretas vadinamas hipnotizuojančia pop opera, kurioje mergaitė su degtukais tampa tragiška balerina.

Be to, interaktyvus prancūzų trupės „Théâtre du Soliloque” projektas „Monologai Morė-Siur-Ragiuze” išsiskirs tuo, kad aktoriai žiūrovus ves į kelionę po atviru dangumi. Suomijos aktorių susivienijimas „Q-teatteri” parodys dramą „Variatio delectat – liguista valia”, o egzotiškiausiu „Sirenų” reginiu taps trupės iš Čilės „Gajuca” buto šokio spektaklis „Radinys”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.