„Žaliasis slėnis“ pranoko gyventojų lūkesčius

Klaipėdos pakraštyje – šiaurės rytuose, šalia Hanzos kelio į Palangą, statomas gyvenamasis kvartalas „Žaliasis slėnis” būsto pirkėjų nestokoja. Jauki aplinka ir moderni architektūra traukia čia apsigyventi klaipėdiečius ir kitų miestų gyventojus.

„Žaliajame slėnyje” įsikūrę žmonės tikino, kad gyvenimo kokybė čia pranoko jų lūkesčius.

Neleidžia savivalės

Petras Znakovas, gyvenantis „Žaliajame slėnyje” Architektų gatvėje, prieš ketverius metus nusipirko sklypą ir 2006-aisiais pasistatė namą.

Jis atvyko gyventi iš Mažeikių. Prieš tai domėjosi galimybėmis pirkti sklypą per nekilnojamojo turto agentūras. Bandė įsikurti Labrenciškėse.

P.Znakovą sužavėjo „Žaliojo slėnio” architektūra, aplinka, todėl įsigijo čia sklypą ir pasistatė namą.

„Čia pat parkas, kvartalą juosia Žvejonės, Ringelio ir Danės upės. Visai kitokia nei sovietinė architektūra. Patogūs, išvaizdūs namai. Įsikūrėme atskiroje 14 namų kvartalo dalyje. Todėl galime labai gražiai susitvarkyti aplinką”, – sakė vyras.

Anot jo, „Žaliajame slėnyje” neleidžiama savavaliauti.

„Čia vieningai tvarkoma aplinka. Niekas neleidžia statyti šiltnamių, sodinti bulvių. Čia ne žemės ūkio teritorijos”, – sakė P.Znakovas.

Vyras gyrė kaimynus, kad su jais gyvena darnioje bendruomenėje.

„Žaliajame slėnyje” būstą žmonės perka ne už paskutinę kapeiką, todėl su jais galima daug ką nuveikti, gražinant aplinką”, – tvirtino Petras.

Jis džiaugėsi statybų organizatoriais, kurie nepalieka žmonių „ant ledo” – padeda spręsti kasdienes problemas, įgyvendinti idėjas.

Petras sakė, kad gyvenimas „Žaliajame slėnyje” pranoko jo lūkesčius. Jis suprato, kad ne tik užsienyje gali būti gražiai sutvarkytų kampelių: „Grožį galima susikurti ir savo rankomis čia pat, Lietuvoje”.

Jis nebejoja, kad kvartalas dar labiau gražės, nes yra vykdomi visi statybų organizatorių planai.

Pabėgo nuo triukšmo

Irena Baltrušaitienė „Žaliajame slėnyje” Mažojo Londono gatvėje bute gyvena vos daugiau nei mėnesį.

Ji bandė ieškoti būsto Tauralaukyje, Kalotėje, tačiau susižavėjo „Žaliuoju slėniu”. Labiausiai jai patiko gamta ir ramybė.

„Aš persikrausčiau iš triukšmingos Debreceno gatvės. Sunku ir palyginti gyvenimą mieste ir čia. Esu lyg rojuje”, – džiaugėsi moteris.

Irenai dabar net patogiau važiuoti į darbą nei iš miesto.

„Kol kas slėnyje nėra parduotuvių. Todėl savaitgaliais nusiperkame visai savaitei maisto Klaipėdoje. Bet tai ir gerai – mažiau išleidžiu pinigų”,- juokavo moteris.

Anot jos, butą išlaikyti nebrangu. Galima pasišildyti, kai tik atšąla, nereikia derinti su kaimynais – šildymo sistema individuali. Bute yra židinys, dujinė krosnelė.

Irena turi lauko terasą ir savo kiemą su sodeliu.

Moteris visą laiką gyveno ne valdiškuose, o kooperatiniuose butuose. Dabar – nuosavame. Irena teigė, kad žmonės labiau saugoja turtą, kai už jį patys sumokėjo, o ne tuomet, kai gavo veltui iš valdžios.

Patariu visiems, pavargusiems nuo miesto triukšmo, jei turite galimybių, kelkitės gyventi į „Žaliąjį slėnį”, – kvietė Irena.

Įsikurs 650 šeimų

„Žaliojo slėnio” projekto koordinatorius, bendrovės „Statemos investicijos” direktorius Rolandas Norvilas sakė, kad kvartalą pradėjo kurti nuo 2000-ųjų, statybos įsibėgėjo apie 2002-uosius.

„Šiandien „Žaliajame slėnyje” jau kuriasi beveik trys šimtai šeimų. Iš viso kvartale gyvens apie 650 šeimų – per 2000 gyventojų”, – sakė R.Norvilas.

Anot jo, pagal Vakarų patirtį gyvenvietėje turi būti mažiausiai 1500 žmonių, kad apsimokėtų statyti mokyklas, darželius, parduotuves, sporto kompleksus, krautuvėles, kavinukes, teikti įvairias paslaugas.

„Su visomis laisvomis erdvėmis „Žaliajame slėnyje” – 36 hektarai. Statėme palyginti nedaug būsto, kad būtų kuo daugiau bendro naudojimo teritorijų, atsivertų nuostabių gamtos vaizdų”, – sakė direktorius.

„Žaliajame slėnyje” pastatyti individualūs, sublokuoti namai ir vienas kitas daugiabutis, kuriuose įrengta po 10 butų.

Ekraninis namas

„Planuojame dar pastatyti vieną ekraninį namą, kuris atitvers slėnį nuo Palangos plento, panašiai kaip vila „Domino”. Jis sulaikys triukšmą kaip ir pylimas Mažojo Londono gatvėje”, – teigė R.Norvilas.

Ekraninis namas bus keturaukštis. Į Palangos plento pusę jis neturės langų, nebent bus vienas kitas mažas švieslangis į kelią iš virtuvės ir vonios. Visi kambarių langai bus atgręžti į pietus ir vakarus – į gyvenvietę. Butai – po 60-80 kvadratinių metrų ploto per du aukštus su atskirais įėjimais, židinių vietomis, vidiniais kiemeliais.

„Žmogui svarbiausia, kad jis turėtų atskirą įėjimą į savo butą. Židinys, kad galėtų matyti ugnį, – jaukumą susikurti. Ir kad gyventojas galėtų išeiti į savo terasą išsikepti kepsnį, užuosti dūmo kvapą, jausti gamtą, matyti gražius vaizdus”, – pasakojo R.Norvilas.

Anot jo, ir mažesnes pajamas turintys gyventojai, „Žaliajame slėnyje” įsigiję butą, galės naudotis patogumais, kuriuos turi individualių ar sublokuotų namų savininkai.

„Žaliąjį slėnį” iš rytų supa Palangos plentas – geras susisiekimas su miestu. Iš pietų ir vakarų – parkas, Žvejonės bei Ringelio upeliai. Iš šiaurės – Danė.

„Miške gausu beržų, kurie sukuria šviežią nuotaiką”, – sakė bendrovės direktorius.

Aibė paslaugų

„Žaliajame slėnyje” yra statomi kavinė-restoranas, turizmo centras, motelis. Dar bus statomos nedidelės specializuotos duonos, mėsos, pieno produktų, žuvies parduotuvėlės. Bus trys kavinukės.

Kvartale statys sporto kompleksą su treniruoklių salėmis, pirtelėmis, uždaru baseinu. Bus uždari ir atviri teniso kortai, krepšinio, taip pat vaikų žaidimų aikštelės.

Gyvenvietė turės pradinę mokyklą ir lopšelį-darželį. Pagrindinė mokykla bus pastatyta Tauralaukyje – nuo „Žaliojo slėnio” važiuoti į ją užtruks 3-5 minutes.

Olandijos pamokos

„Individualūs namai pasatyti iš skirtingų spalvų molio plytų ir kitų medžiagų, skiriasi jų išorė. Tačiau jie sudaro vieną ansamblį. Nors namai suprojektuoti skirtingų architektų, tačiau gyvenvietės vyriausiasis architektas Eugenijus Miliūnas sugebėjo suvaldyti šį procesą, kad pastatai derėtų vienas prie kito, sudarytų vientisumą”, – teigė R.Norvilas.

Anot jo, klientams buvo organizuojamos nemokamos ekskursijos į Olandiją, Belgiją, Vokietiją, kad pamatytų, kaip ten gyvena žmonės, suprastų savo poreikius bei pasirinktų, kokio stiliaus namų jie norėtų.

Olandija, pasak bendrovės direktoriaus, diktuoja pasaulio architektūros madas.

„Žaliąjį slėnį” ketinama baigti statyti per penkerius metus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.