Nepilnamečiai atakuoja darbdavius ieškodami vasarai darbo

Artėjant mokinių vasaros atostogoms darbdaviai vis dažniau sulaukia dirbti norinčių nepilnamečių vizitų ir skambučių. Nors darbuotojų kasmet vis labiau trūksta, tačiau daugelis darbdavių vis dar skeptiškai vertina galimybę įdarbinti jaunimą.

„Vakarų ekspresui” darbdaviai atviravo, kad vengia nepilnamečių baimindamiesi atsakomybės, taip pat dėl to, kad jaunuoliai esą tegali dirbti vos kelias valandas.

„Iš tiesų daugeliui darbdavių dar stinga informacijos. Gal ne visi žino, kad jaunuoliai nuo 16 iki 18 metų gali dirbti 8 valandas per dieną. Pagrindinis apribojimas yra tik toks, kad jie negali dirbti kenksmingo darbo ir naktį. Be to, jiems priklauso papildoma pusvalandžio ilgumo pertrauka darbo metu”, – patikslino Klaipėdos Darbo biržos Jaunimo darbo centro (JDC) vadovė Daiva Blinstrubienė.

Geriau – pensininkas?

„Kadangi darbuotojų labai trūksta, nėra iš ko rinktis, tad tenka į darbą priimti ir mokinius. Tačiau neteko nusivilti. Daugelis jų dirba taip pat gerai, kaip ir suaugusieji. Tik aš buvau įsitikinusi, kad jaunuoliams nuo 16 iki 18 metų galima leisti dirbti tik kelias valandas”, – prisipažino vienos Šventojoje veikiančios kavinės vadovė Jūratė Breivienė.

Panašiai kalbėjo ir daugelio kitų bendrovių atstovai. Vieni jų įtikinėjo, kad šešiolikmečių iš viso negalima priimti be tėvų sutikimo, kiti svarstė, kad tokio amžiaus vaikai gali nebent lankstinukus išnešioti.

„Mokiniai gali dirbti nebent aptarnavimo sferoje. Bet tik ne statybose. Įdėjau skelbimą, kad reikalingi darbuotojai griovimo darbams – užplūdo mokinių skambučiai. Skambina ir jų tėvai, prašo, kad priimčiau. Bet aš jau geriau priimsiu pensininką – saugiau. Jaunimą reikia saugoti, sunkus fizinis darbas tikrai ne jiems”, – tikino vienos statybinės bendrovės darbų vadovas Viktoras Kružinauskas.

Pasiūlymų padaugėjo

D. Blinstrubienė pasakojo, kad į JDC mokiniai pradėjo plūsti jau balandį. Ypač po pietų, kai tik baigiasi pamokos, – durys nebeužsidaro.

„Mes atliekame tik tarpininko vaidmenį. Galime mokiniams suteikti informaciją, kurios įmonės ieško darbuotojų”, – sakė JDC vadovė.

Tačiau jokių garantijų, kad pavyks įsidarbinti būtent nurodytoje įmonėje, JDC duoti negali.

„Praėjusią vasarą darbo paklausa gerokai viršijo pasiūlą. Belieka tikėtis, kad šiemet situacija bus palankesnė. Mes išsiuntinėjome raginimus per 1 400 įmonių, kad registruotų mūsų centre laisvas darbo vietas”, – pasakojo D. Blinstrubienė.

Pasak jos, šiuo metu Jaunimo darbo centre darbuotojų ieško per 12 įmonių, kur galėtų įsidarbinti 100 nepilnamečių. Daugiausia pasiūlymų dirbti pagalbiniais darbininkais statybos įmonėse, baldų pramonėje. Taip pat prekybos centrai ieško salės darbuotojų. Kitoms įmonėms reikia budėtojų, sandėlininkų, valytojų, vadybininkų asistentų.

Tiesa, daugelis darbdavių pasakojo, kad jiems nereikia nei į Darbo biržą kreiptis, nei skelbimų rašyti – moksleiviai juos susiranda patys, dar nesibaigus mokslo metams.

D. Blinstrubienės įsitikinimu, dabar, kai ypač stinga darbo jėgos, mokiniai vasaros metu daugeliui galėtų būti išeitis.

„Labai retai, bet pasitaiko, kad nepilnamečiai atsisako pasiūlymų. Pavyzdžiui, pernai kai kuriems jų atrodė nepatrauklu miesto gatvėse ravėti gėlynus”, – prisiminė JDC vadovė.

Su keturiolikmečiais neprasideda

Ypač sudėtinga per vasarą susirasti darbą jaunesniems nei 16 metų moksleiviams.

„Deja, darbdaviai su keturiolikmečiais, penkiolikmečiais nesiterlioja, mat tokio amžiaus jaunuoliams kur kas daugiau apribojimų”, – pastebėjo D. Blinstrubienė.

Pagal įstatymus, paaugliai nuo 14 iki 16 metų gali dirbti tik 7 darbo valandas ir tik tam tikrus nesunkius darbus. Be to, reikia gauti tėvų ir mokyklos sutikimą.

Todėl tokio amžiaus mokiniams pavyksta įsidarbinti nebent tose įstaigose, kur dirba jų tėvai. Tuomet darbdaviui ramiau, kad moksleivį prižiūrės jo gimdytojai.

Organizuoja akciją

JDC pradėjo akciją „Ruoškis darbui vasarą”. Trečiadieniais ir ketvirtadieniais nuo 15 valandos moksleiviai ir darbdaviai laukiami JDC, įsikūrusiame Aukštojoje g. 12.

„Akcijos tikslas – mokyti nepilnamečius savarankiškumo, išaiškinti, kaip reikia ieškoti darbo, kaip paruošti gyvenimo aprašymą, pasirengti pokalbiui su darbdaviu. Be to, suteiksime teisinę informaciją”, – sakė D. Blinstrubienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

5 atsiliepimai į "Nepilnamečiai atakuoja darbdavius ieškodami vasarai darbo"

  1. Dovydas

    Sveiki. esu 1995 gimimo metu tvirto sudejimo vaikinas,ieskau pastovaus darbo kaune nuo 14h, (nuo birzelio 20d. galeciau ir anksciau, del ilgesnio laiko susitarsiu).Tel.860477980

  2. gediminas

    sveiki. Man 17metu, ieskau nelabai sunkaus darbo plungeje. galeciau pradet dirbti nuo birzelio 26dienos.

  3. Rokas

    Sveiki,ieskau ivairaus darbo.Amzius 15 Metu,noreciau dirbti su draugu.Noreciau darbo Elektrenuose.Gal turite ka pasiulyti?Atsidekosiu

  4. Dominykas

    Sweiki noreciau darbo plungeje, galiu atlikti ywairius ukinius darbus!del wisa kito susitarsime. TEl:869246758

  5. -

    noreciau pasakyti kad neswarbu jei nepilnameciui 13 14 15 jis gali buti toks pat protingas gabus stiprus ir sawarankiskas zmogus kajp 16 ar 18 metu wajkas!!! 💡

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.