G. Kirklias: Į euro zoną Lietuva planuoja įstoti 2011 metais

Į euro zoną Lietuva planuoja įstoti 2011 metais, o šiemet tikisi tapti Šengeno nare. Tai premjeras Gediminas Kirkilas Londone pirmadienį pareiškė per darbo pietus su finansų ir investicinių kompanijų atstovais, kuriems pristatė investavimo ir verslo galimybes Lietuvoje.

Anksčiau buvo minima, kad palankiausias laikas Lietuvai pradėti euro įvedimo procedūrą yra 2010 metai.

G. Kirkilas galimiems investuotojams kalbėjo, kad nuo 2000 m. Lietuvos ūkis padarė įspūdingą šuolį, o Lietuva, įstojusi į Europos Sąjungą (ES), pasiekė geriausią ūkio augimo rezultatą iš visų dešimt naujųjų ES narių. 2000-2006 m. šalis išlaikė stabilų 7,8 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo vidurkį, kuris buvo vienas iš didžiausių visoje ES. Pernai Lietuvos BVP augo 7,4 proc., prognozuojama, jog šiemet jis didės tiek pat. Palyginti su kitomis Baltijos valstybėmis, Lietuvai geriausiai sekėsi pažaboti infliaciją, kuri 2006 m. sudarė 3,8 proc.

Premjeras susitikime akcentavo, kad, daugumos stebėtojų nuomone, per pastarąjį dešimtmetį Lietuva pasiekė nemažą pažangą, kurdama investicijoms palankią aplinką. Pasaulio banko kasmetėje verslo aplinkos apžvalgoje „Doing Business” Lietuva pateko tarp 10 geriausiai verslo aplinką reformuojančių valstybių bei į verslui palankiausių šalių dvidešimtuką. Lietuvoje jau veikia „Microsoft”, IBM, „Philip Morris”, HP, „Siemens”, „Yazaki”,”TeliaSonera”, „Marzotto”, „Transcom” ir kitos garsios kompanijos.

Kviesdamas aktyviau investuoti mūsų šalyje G. Kirkilas atkreipė dėmesį, kad Lietuva kartu su kitomis ES naujokėmis išsiskiria mažesnėmis mokesčių normomis. Spartus ūkio augimas ir protinga finansų politika, anot jo, leido Vyriausybei sumažinti įmonių pelno ir gyventojų pajamų mokesčius. Įmonių pelno mokesčio, dividendų ir iš naujo investuotų pajamų norma yra suvienodinta ir siekia 15 proc. Pernai gyventojų pajamų mokestis buvo sumažintas nuo 33 proc. iki 27 proc.

Premjeras taip pat akcentavo, kad Lietuvos ūkio perspektyvos yra geros.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.