Plėtoti kaimynystės politiką Rytuose trukdo vizų siena, teigia Lietuvos diplomatas

Užsienio reikalų ministerijos (URM) sekretorius Laimonas Talat-Kelpša užsimena apie liberalesnę vizų politiką Europos Rytuose esančių valstybių piliečiams.
Seimo Europos informacijos centre vykstančiame seminare apie Europos Sąjungos kaimynystės politiką L.Talat-Kelpša teigė, kad šiuo metu trūksta sutarimo, kaip priartinti abstrakčią kaimynystės politiką prie realių Lietuvos institucijų veiksmų, praneša Žinių radijas.

„Manyčiau, jog tikrai metas pakalbėti apie marškinius, kurie arčiau kūno, pavyzdžiui, vizų politiką, kaip ji dera su tais tikslais, kuriuos mes deklaruojame Rytų kaimynystėje. Ar iš tiesų toleruotina (…) statyti vizų sienas mūsų partneriams, mūsų draugams Rytų Europoje ir tuo pačiu metu reikalauti iš jų įvairiausių formų, pažymų, anketų pildymo pačia griežčiausia forma?”, – retoriškai klausė L.Talat-Kelpša.

Pasak URM sekretoriaus, visus šiuos klausimus Lietuva gali reglamentuoti savo teisės aktais ir padėtį pataisyti savarankiškai, bet kol kas ES kaimynystės politika lieka URM, o ne visos valstybės projektu, todėl efektyviai ją vykdyti sekasi sunkiai.

L.Talat-Kelpša prisiminė Seimo rezoliuciją, kuria visos ES šalys raginamos išvengti vizų sienos Rytų kaimynystėje, bet kol kas, jo teigimu, šio raginimo nepaiso net ir pati Lietuva.

„Jeigu mes žengiame žingsnį ir paskelbiame, kad vizų sienos neturi atsirasti, tai mes ir turime iš savo pusės padaryti visus įmanomus žingsnius, kad ta vizų siena neatsirastų”, – teigė L.Talat-Kelpša.

Aukščiausieji valstybės asmenys ne kartą oficialiai yra deklaravę, kad Baltarusijos ir Ukrainos piliečiams turi būti užtikrintos kuo geresnės sąlygos gauti vizą ir atvažiuoti į ES šalis, taip pat plėtoti kultūrinius, verslo ir kitokius ryšius, tačiau kol kas sąlygos tik blogėja, o vizos vis labiau brangsta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.