Japonijos imperatorius išvyko į Europą

Japonijos imperatorius Akihito (Akihitas) ir imperatorienė Michiko (Mičiko) pirmadienį išvyko į 10 dienų kelionę po Europą, kur apsilankys trijose Baltijos valstybėse.

Imperatoriškoji pora iš pradžių nuvyks į Švediją, o po to – į Estiją, Latviją ir Lietuvą. Tai bus pirmasis imperatoriaus apsilankymas buvusioje sovietinėje erdvėje.

Kelionės pabaigoje Akihito ir Michiko nuvyks į Didžiąją Britaniją, kur anksčiau buvo susidūrę su piktais Antrojo pasaulinio karo veteranų protestais.

„Tikiuosi, kad šie vizitai padės gerinti Japonijos ir šių šalių tarpusavio supratimą ir stiprinti draugystę”, – prieš išskrisdamas iš Tokijo Hanedos oro uosto sakė Akihito.

„Estija, Latvija ir Lietuva tapo nepriklausomos … po pusę amžiaus (trukusių) sunkumų. Jų draugystė su Japonija nuolat tvirtėjo”, – sakė jis.

Michiko praėjusią savaitę atskirai sakė: „Vis dar gerai prisimenu tą momentą 1991-aisiais, kai mus pasiekė naujienos, kad šios trys šalys atgavo nepriklausomybę”.

Lietuvoje imperatoriškoji pora nuvyks prie paminklo Antrojo pasaulinio karo metais dirbusiam japonų diplomatui Chiune Sugiharai (Čiunei Sugiharai), kuris kartais vadinamas Japonijos Oskaru Schindleriu (Oskaru Šindleriu) ir kuris, nepaklusęs Tokijo nurodymams, išdavė tranzitines vizas tūkstančiams žydų.

Imperatorius, kuris Japonijoje labai gerbiamas, bet pagal konstituciją, priimtą po Antrojo pasaulinio karo, neturi politinio vaidmens, į Europą vyksta gerinti Japonijos įvaizdžio. Jis dažnai bando gydyti praeities žaizdas.

Japonija nėra pasirašiusi su Rusija taikos sutarties, kuri formaliai užbaigtų Antrąjį pasaulinį karą, nes sovietų kariai netrukus po Japonijos kapituliacijos užėmė keturias salas prie Japonijos krantų.

Vizitai į Didžiąją Britaniją Japonijos imperatoriškiesiems asmenims būdavo ypač sunkūs – čia veteranai protestuodavo ir per Akihito, ir per jo tėvo Hirohito, kuris iki 1945-ųjų buvo laikomas dievišku asmeniu, vizitus.

Kai Akihito ir Michiko praėjusį kartą – 1998-aisiais – lankėsi Didžiojoje Britanijoje, Antrojo pasaulinio karo veteranai Londone juos atvykusius į sutikimo ceremoniją nušvilpė ir atsuko jiems nugaras.

Pagal 1951 metų San Francisko taikos susitarimą, Japonija sumokėjo karo belaisviams, bet kai kurie britų veteranai siekė papildomų kompensacijų.

Vienas pagrindinių Akihito kelionės tikslų yra jo dalyvavimas renginiuose, skirtuose 300-osioms švedų biologo Carolus Linnaeus (Karlo Linėjaus), kuris pirmasis pavartojo binarinę nomenklatūrą, gimimo metinėms.

73 metų imperatorius domisi grundalinėmis žuvimis ir yra Londono Linnaeus draugijos garbės narys.

Tai pirmoji imperatoriškosios poros kelionė į užsienį nuo praėjusių metų birželio, kai jie lankėsi Pietryčių Azijoje.

Tai bus išmėginimas 72 metų imperatorienei, kuri dėl kraujavimo žarnyne, siejamo su stresu, kovo mėnesį daugiau kaip savaitei buvo nusišalinusi nuo oficialių pareigų.

Per spaudos konferenciją praėjusią savaitę Michiko sakė, jog visiškai pasveiko ir negalvoja, kad jai tenkančios pareigos yra spaudimas, lyginant su žmonių pastangomis atstatyti Japoniją po Antrojo pasaulinio karo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.