Tabakas ir alkoholis pavojingesni už LSD

Pagal naująją atpalaiduojančių substancijų pavojingumo vertinimo skalę alkoholis ir tabakas kenkia labiau, negu daugelis uždraustų narkotikų, tarp kurių – haliuciogenas LSD ir ekstazis.

Narkotikų specialistai mano, kad dabartinė narkotinių medžiagų klasifikacijos sistema – nuo pavojingesnių A klasės iki ne tokių pavojingų C klasės, kurią numatė Kovos su narkotikais įstatymas („Misuse of Drugs Act”), – yra neracionali, neobjektyvi ir „nepakankamai skaidri”.

Mokslo faktai įrodo, kad heroinas ir kokainas teisėtai priskiriami A klasei, nes jie tikrai be galo kenkia. Tačiau LSD ir „kstazis įrašyti žalos sąrašo gale, nors formaliai taip pat priklauso A klasei.

Alkoholis – leistina ir visuotinai vartojama substancija. Tačiau kenksmingumo lentelėje jis užima penktą vietą, aplenkdamas amfetaminą ir marihuaną, kurie atitinkamai priskiriami B ir C klasėms. Tabakas taip pat žalingesnis už marihuaną.

Suvestinė 20 narkotinių medžiagų lentelė, kurią sudarė narkotikų specialistai, turėtų leisti moksliškai vertinti jų daromą žalą. Ji rodo, kad pavojus nedaug priklauso nuo oficialios klasifikacijos, pagal kurią nustatoma bausmė už narkotikų vartojimą. Iš aštuonių pavojingesniais laikomų narkotikų du apskritai neįtraukti į klasifikaciją, o tarp aštuonių ne tokių pavojingų yra du A klasės narkotikai.

Šis pranešimas išspausdintas praėjus dviem savaitėms po to, kai nepriklausoma komisija paragino radikaliai peržiūrėti Didžiosios Britanijos įstatymus dėl narkotikų. Pasak mokslininkų, jie buvo priimti „moralinės panikos” būsenos. Karališkosios menų draugijos („Royal Society of Arts”) suburtos komisijos nuomone, valstybės politika turi siekti sumažinti narkotikų daromą žalą, o ne siųsti žmones į kalėjimą. Ji pasiūlė sukurti naują narkotikų (ir legalių, ir nelegalių) klasifikaciją pagal jų daromą žalą.

Tyrimui vadovavęs profesorius Deividas Natas iš Bristolio universiteto, kurio specializacija – priklausomybės psichiatrija, sakė: „Dabartinė narkotikų klasifikacijos sistema neobjektyviai vertina jų daromą žalą. Ji neatitinka savo paskirties. Mes bandėme sukurti tinkamesnę sistemą, išnagrinėjome veiksnius, kurie skatina vartoti narkotikus, bei jų žalą. Mes turėtume peržiūrėti bausmių už narkotikų vartojimą sistemą pagal jų daromą žalą ir rasti tinkamesnį atsakymą”.

Profesorius Kolinas Blekmoras, vadovaujantis Medicinos tyrimų tarybai („Medical Research Council”) bei pranešimo bendraautorius, sakė: „Mes stengėmės objektyviai vertinti šį reikalą, kuris kelia daug aistrų. Kai kurios išvados gali pasirodyti pernelyg liberalios, tačiau iš pradžių tokios pozicijos mes nesilaikėme. Ketinome padaryti išvadas, kurios būtų pagrįstos faktais”.

„Alkoholis ir tabakas yra suvestinės lentelės viršuje. Jie nedaug atsilieka nuo heroino, kokaino bei „gatvinio” metadono. Visuomenė susitaikė su alkoholiu ir tabaku, nors supranta, kad jie kenksmingi. Taigi mes nutarėme, kad bus naudinga ir juos įvertinti bei palyginti su narkotikais.”

Visi narkotikai buvo vertinami fizinės žalos, kurią daro konkrečiam narkomanui, požiūriu, jų sugebėjimas sukelti priklausomybę ir kenkti visuomenei, taip pat daryti įtaką šeimoms, grupėms bei visuomenei (nusikalstamumo bei išlaidų medicinos pagalbai požiūriu). Dvi ekspertų grupės, gavusios maždaug vienodus rezultatus, kiekvienam narkotikui suteikė tam tikrą žalos laipsnį.

Nepavyko rasti įrodymų, kad ekstazis daro daugiau žalos, nors jauni žmonės šį narkotiką savaitgaliais aktyviai vartoja klubuose ir aludėse. Manoma, kad marihuana sukelia šizofreniją, tačiau pranešimo autoriai tvirtina, jog priežasties ir pasekmės ryšys šiuo atveju nenustatytas. Net jeigu taip ir yra, faktai liudija, kad būtent šis narkotikas šizofreniją sukėlė ne daugiau nei 7 proc. atvejų.

Pasak Osfordo universiteto profesoriaus Leslio Aiverseno, paplitęs mitas, kad „skankas” („skunk” – marihuana, turinti didesnį tetrahidrokanabinolo kiekį, auginama pagal specialią technologiją, naudojant sintetines amfetaminines medžiagas) 20-30 kartų stipresnė už marihuaną, vartotą prieš 30 metų.

„Tai netiesa, – sakė jis. – Kovos su narkotikais taryba kruopščiai ištyrė šį reikalą. Marichuanos (hašišo) dervos nedaug pakito, 5 proc. jų sudaro tetrahidrokanabinolas (THC). Skankas turi 10-15 proc. THC. Vadinasi, jis stipresnis ne 20-30, bet 2-3 kartus.”

Penkerius metus trukusio tyrimo rezultatai spausdinami „The Lancet”. Profesorius K.Blekmoras sakė: „Tikimės, kad tie, nuo kurių priklauso šios srities politika, atsižvelgs į tai, jog galutinė narkotikų klasifikacija iš esmės skiriasi nuo Kovos su narkotikais įstatymo priimtosios, o alkoholis ir tabakas kur kas pavojingesni už daugelį uždraustų substancijų”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

2 atsiliepimai į "Tabakas ir alkoholis pavojingesni už LSD"

  1. Žilvinas Baronas

    Norėčiau sužinoti, kokiai kategorijai priklauso mano komentaras, kad buvo ištrintas be komentarų? 😉 😀
    Galima būtų laikytis teisybės ir rašyti ne „Šiai naujienai komentarų neparašyta.”, bet tiek ir tiek komentarų buvo ištrinta. 😯

    Nebuvau nei nekutlūringas, nei žeminau kieno nors garbę nei orumą, nei tai kokiems nors įstatymams prieštaravo.

  2. ...

    O kaip pas jus su kodeksu zinojimu?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.