Dingusį katerį aptiko iš oro

Lietuvos saugios laivybos administracijos Jūrų gelbėjimo koordinacinis centras vakar vadovavo pratybose „Bold Mercy” dalyvavusių Švedijos, Latvijos, Prancūzijos ir Lietuvos jūrų gelbėtojų veiksmams.

Baltijos jūroje du kartus per metus organizuojamos didelės žmogaus gyvybės gelbėjimo jūroje sąlygomis, maksimaliai primenančiomis tikrovę, pratybos. Pagal šiemečių pratybų legendą kelių šalių jūrininkai ieškojo dingusio katerio su penkiais įgulos nariais.

„9 valandą gavome signalą, kad trečiadienį 5 valandą iš Slitės uosto Švedijoje išplaukęs kateris „Vėlungis” numatytu laiku – 6 val. – į Klaipėdos jachtklubą neatplaukė. Užduotį sunkino tai, kad ryšys su juo nutrūko dar išvakarėse, kai kateris plaukė Latvijos vandenyse”, – apie uždavinį pasakojo Jūrų gelbėjimo koordinacinio centro viršininkas Raimondas Bagdonas.

Paieškos ir gelbėjimo operacijos vadovu paskirtas kapitonas koordinatorius Arvydas Jankauskas po nesėkmingos laivo paieškos Lietuvos ir Latvijos KOP gelbėtojų sraigtasparniams 10.15 val. radijo ryšiu įsakė kilti į orą. Po valandos lietuvių sraigtasparnis aptiko katerį su dviem jūrininkais.

Pagal pratybų sąlygas trys įgulos nariai buvo nunešti į jūrą. Jų ieškoti išplaukė Lietuvos laivai „Šakiai”, „Lilian”, „Skalvis” bei Latvijos gelbėtojų „Astra”. Prie jų prisijungė Prancūzijos laivas „Peuvier”, kuris pratybose dalyvavo savo iniciatyva. Žmonių manekenų paieškai vadovavo Lietuvos gelbėjimo laivo „Šakiai” kapitonas Vytautas Mogenis.

Mūsiškiams vėl pasisekė: 13.03 val. pasieniečių laivas „Lilian” rado pirmą dingusįjį; po 42 min. iš vandens į „Šakius” buvo įkeltas antrasis manekenas. 14.05 val., kai Latvijos „Astra” paėmė paskutinį išgelbėtąjį, operacija buvo baigta.

Pratybas „Bold Mercy” rengę specialistai iš Nortvudo uosto Anglijoje vėliau įvertins kiekvieno dalyvio veiksmus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.