Paprastas, bet ypatingas

Stalas – nuostabus interjero elementas. Praktiškai bet kuri žmogaus veikla susijusi su stalu:
valgymas, bendravimas su svečiais, darbas, poilsis prie televizoriaus…

Stalas ir charakteris

Iš to, kokių modelių stalai stovi namuose, galima spręsrti apie jų šeimininkų charakterį.

Masyvius klasikinius medinius aiškios geometrinės formos ir proporcijų stalus paprastai perka pasiturintys ir šiek tiek konservatyvūs žmonės. Jie nemėgsta bruzdesio, vertina komfortą bei patikimumą. Kadangi yra praktiški, nesirengia kasmet keisti namų interjero.

Neįprastos brangios apdalios stalus dievina tie, kurių laki kūrybinė vaizduotė. Tokie žmonės turi pakankamai lėšų, kad galėtų įsigyti stalą su brangakmenių, natūralių akmenų ar mozaikinėmis inkrustacijomis. O tam, kad toks pirkinys vykusiai derėtų interjere, reikia nepriekaištingo skonio. Tų žmonių devizas – stilius ir dar kartą stilius.

Neįprastų formų netradicinų medžiagų – stiklo, metalo – stalus mėgsta tie, kuriems žūt būt reikia išsiskirti iš minios ir pademonstruoti savo individualumą.

Transformuojamus stalus perka ne vien miniatiūrinių kambarių savininkai. Jie patinka jaunimui ir asmenybėms, kurių gyvenimas virte verda. Tokiems žmonėms labai svarbu be vargo prisitaikyti prie aplinkybių, jiems patinka dažnos permainos.

Savo vietoje

Pietų zona yra ne kiekviename šiuolaikiniame bute. Tačiau jei ji išskiriama ir apipavidalinama pagal visus reikalavimus, būna arba erdvioje virtuvėje, arba svetainėje.

Svetainėje pietų stalas dažniausiai tampa kompozicijos centru. Jis statomas arba kambario viduryje, arba prie sienos, atitrauktas mažiausiai per pusmetrį. Stalo stilius būtinai turi atitikti kambario stilių. Jei apstatymas klasikinis ar modernus, stalas dengiamas staltiese ne tik per pieus, bet nuolat.

Stalus svetainėms reikia rinktis kartu su kėdėmis. Beje, visai nebūtina, kad tai būtų komplektas – pakanka, kad baldai derėtų pagal spalvą ir stilių. Jei stalas ištraukiamas, pagalvokite, kur statysite kėdes atvykus svečiams ir kur jas dėsite paprastomis dienomis. Šiuolaikiniame interjere puikiai dera ir sulankstomosios kėdės – po šventinių pietų jas galima paslėpti spintoje ar sandėliuke.

Niša kambaryje – puiki galimybė kompoziciškai išskirti pietų zoną su stalu ir kėdėmis. Pasirūpinkite, kad valgomoji zona būtų tinkamai apšviesta. Idealiausias variantas – šviestuvas ir dar vienas šviesos šaltinis. Kartais virš pietų stalo kabinamas reguliuojamo ilgio šviestuvas.

Erdvi svetainė kartais sirstoma į dvi zonas – pietų ir kavos (arbatos). Tuo atveju antrojoje dalyje irgi reikalingas stalas, bet mažesnis ir žemesnis. Arbatos staliukas statomas prie minkštųjų baldų, greta fotelių.

Galimi variantai

Svetainėje valgyti susirenkama dviem atvejais: jei numatoma šeimos šventė ir jei šeimos nariai įpratę valgyti prie televizoriaus. Todėl stalas nedažnai būna šios patalpos interjero akcentas.

Svetainėje patogu pastatyti stalą su reguliuojamo aukščio kojomis. Paprastomis dienomis jis gali tarnauti kaip žurnalų staliukas ir ištiesiamas tik laukiant svečių.

Stalai stikliniu paviršiumi nebūtina turi būti priskiriami „high-tech” stiliui. Yra daug modernizuotų konstrukcijų. Stiklo stalviršis – puiki galimybė parodyti gražų mozaikinį parketą ar stilingą kilimą. Prie tokios interjero detalės tiks kėdės, kurių karkasas – iš to paties medžio kaip stalo atramos, o sėdynės trauktos oda.

Svetainėse labai dažnai statomi sulenkiami stalai, primenentys knygas – jie atverčiami tik per didžiąsias šventes, kai susirenka daug svečių. Jei toks stalas dera prie kambario apstatymo, jo nereikia nei brukti į kampą, nei slėpti už kėdžių. Pastatytas išilgai sienos ir papuoštas nedidelių figūrėlių ar kitokių nemasyvių daiktų neperkrauta kolekcija, jis puikiai pagyvins svetainės interjerą.

Šeimos pietums prie televizoriaus tiks ir žurnalų staliukas, ir serviravimo staliukas su ratukais, ant kurio patogu atgabenti valgius iš virtuvės. Jei serviravimo staleliais naudojatės nedažnai, paprastomis dienomis jie gali tapti žema etažere, ant kurios gražiai atrodo gėlių puokštė, kašpo su kambariniais augalais.

Labai patogūs žurnalų staliukai su apatine lentynėle ar stalčiais. Apačioje ir į stalčius galima sudėti daiktus, reikalingus tame kambaryje, bet trukdančius vakarieniauti – virbalus, žurnalus, knygas.

Valgis su skoniu

Stilinga erdvi virtuvė su specialiai išskirta valgomąja zona – kiekvienos šeimininkės pasididžiavimas.

Natūralaus ar dirbtinio akmens stalai virtuvėje atrodo geriausiai. Viena vertus, jie pabrėžia patalpos stiliaus taurumą, kita vertus, yra labai praktiški. Nėra būtinybės gražaus stalviršio slėpti po staltiese, o išlaikyti jį švarų itin paprasta.

Mediniai stalai virtuvėje, kurios apdalia iš laminato ar medžio plokščių, – klasikinis variantas. Jei šeima didelė, o stalo forma stačiakampė ar ovali, išilgai galima pastatyti patogius suolus ar nedideles virtuvines sofutes su mediniu karkasu ir minkštomis pagalvėlėmis atsisėsti.

Virtuvės darbo zonoje (jei yra valgomoji zona) stalų, prie kurių bus valgoma, nebūna. Šeimininkai įsirengia barą, prie kurio stovint patogu užkąsti, arba valgo prie paprasto stalo.

Jei virtuvė nedidelė, pietų stalas kartais statomas prie baro. Kol nesusirenka visa šeima, jis gali būti pastumtas po baru ir ištraukiamas tik sėdantis valgyti. Tada virtuvėje planuojamos dviejų rūšių sėdimosios vietos: 2-3 aukštos baro kėdės ir sulankstomosios, ant kurių patogu pietauti.

Atverčiamosios kėdės – tikras atradimas tiems, kurių virtuvės nedidukės, o visi šeimos nariai gyvena atskiru ritmu. Taigi kad niekas niekam netrukdytų, kėdės prilenkiamos prie sienos ir atlenkiamos tik tada, kai kas nors ateina į virtuvę pavalgyti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.