Į muziejus – sutemus

Tarptautinę muziejų dieną Klaipėdos muziejai ir šiemet švęs originaliai – nuo rytojaus iki sekmadienio jie lankytojų lauks net sutemus ir už pramogas pinigų neims.

Šiemet projekte dalyvaus visi keturi uostamiestyje veikiantys muziejai – Laikrodžių, Mažosios Lietuvos istorijos, Jūrų muziejus bei Prano Domšaičio galerija.

Klaipėdiečiai kviečiami ne tik naktį apžiūrėti muziejų ekspozicijas, bet ir audringai švęsti tiesiog po atviru dangumi.

Kol viename muziejuje vyks vaikiškų pasakų skaitymai, kitame dainuos jaunimo pamėgtos popscenos žvaigždės.

Jūrų muziejuje, kuriame Kopgalio tvirtovės vėliavos pakėlimu rytoj rytą ir startuos „Muziejų naktis”, linksmybės vyks ne tik delfinariume, bet ir lauke. Po to, kai rytoj popiet bus pakrikštyti visi septyni per metus muziejuje gimę augintiniai – delfinukas, keturi pingvinukai ir du ruoniukai, vakarėlis tęsis etnografinėje žvejo sodyboje. Ten sutemus dainuos grupė „Mokinukės”, kieme vyks diskoteka.

Rytoj Prano Domšaičio galerijoje bus atidaryta unikali paroda „Lietuvių dailės atgimimo šimtmetis”, kuri prieš tai buvo eksponuojama Vyriausybės rūmuose.

Šeštadienio vakare toje pačioje galerijoje tapytojas ir grafikas Arūnas Mėčius mokys miestiečius tapyti.

Panašiu metu šeštadienį piliavietėje prasidės Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus organizuojamas reginys – ugnies šokis su degančiomis grandinėmis, kurias nukals į tarptautinį kalvių simpoziumą suvažiavę meistrai.

Lietuvos kalvių sąjungos pirmininkas Linas Leščiauskas sakė, kad kalviai drauge sukurs ir penkių metrų aukščio skulptūrą „Keturi vėjai”, kurią padovanos miestui.

„Kaip ji atrodys, kol kas nežinau. Pamatysime sekmadienio rytą, kai čia pat, piliavietėje, pristatysime skulptūrą klaipėdiečiams”, – aiškino jis.

Šeštadienį iki 23 val. bus leista lankyti tradicinę Pilies muziejaus ekspoziciją, kalvių šou vyks iki pirmos valandos nakties.

Visi renginiai baigsis sekmadienį Smiltynėje, kai delfinariume bus minima Jūros kiaulei skirta diena.

Jūrų muziejaus atstovė ryšiams su visuomene Nika Puteikienė sakė, kad simbolinį piketą už jūrų kiaulių išsaugojimą Baltijos jūroje surengs Klaipėdos moksleiviai. Jiems bus dovanotas baigiamasis šou – ” Visa tiesa apie jūros kiaulę”.

Koncertai, parodos, diskotekos ir kitos atrakcijos miestiečiams nieko nekainuos. Nors nė vienas muziejus nedirbs ištisą naktį, visi jie žadėjo, kad durų neužvers iki vėlyvo vakaro.

Tradicija įdomiai minėti gegužės 18-ąją gimė 1999-aisiais, kai keli Europos muziejai duris lankytojams atvėrė naktį.

Pastaraisiais metais projekte kasmet dalyvauja per tūkstantį viso žemyno muziejų. Klaipėdoje pirmoji „Muziejų naktis” buvo surengta 2005-aisiais. Pernai pagrindiniu renginiu tapo piliavietėje vykęs mero daiktų aukcionas. Tąkart surinktos lėšos buvo skirtos piliavietės princo Karlo salei atnaujinti.

Savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Goda Giedraitytė tikino, kad „Muziejų naktis” būtinai bus minima ir kitąmet.

„Norime parodyti, kad muziejai gali ne tik kaupti ir vėliau rodyti. Neabejoju, kad klaipėdiečiams kitoks muziejų gyvenimas tikrai įdomus. Šiemet projektas išsiplėtė iki „Muziejų savaitgalio”, tad kitais metais galbūt miestiečiams padovanosime ir „Muziejų savaitę”, – juokėsi ji.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.