Nėra jokios ES ir Rusijos santykių krizės, sako Kremliaus patarėjas

Kalbos apie Rusijos ir Europos Sąjungos (ES) santykių krizę yra itin perdėtos, trečiadienį sakė Kremliaus patarėjas santykių su Bendrija klausimais.
„Parafrazuojant Marką Twainą (Marką Tveną), pranešimai apie jo mirtį yra labai perdėti, o pranešimai apie Rusijos ir ES (santykių) krizę yra atitinkamai rimtai perdėti”, – žurnalistams sakė Sergejus Jastržembskis, kuris kalbėjo prieš Rusijos ir ES viršūnių susitikimą, įvyksiantį šią savaitę.

Nesutarimai įvairiais klausimais, tarp kurių yra klausimas dėl Rusijos draudimo importuoti mėsą iš ES narės Lenkijos ir Maskvos bei Talino ginčas dėl to, kaip derėtų prisiminti Antrąjį pasaulinį karą, pastaraisiais mėnesiais temdė Rusijos santykius su Bendrija.

S.Jastržembskis sakė, kad tarp ES ir Rusijos yra problemų, bet pridūrė: „Sakyti, kad šių problemų egzistavimas reiškia … krizę, yra labai didelis perdėjimas”.

Jis taip pat pareiškė, jog Maskva atkreipia ES dėmesį į bandymus Latvijoje bei Estijoje iš naujo vertinti Antrojo pasaulinio karo išdavas ir tikisi, kad ES geriau supras pastarojo meto įvykių Estijoje pirmines priežastis.

„Tos reakcijos, kurios tikėjomės, laikas jau praėjo. Bet mes tikimės įvykių Estijoje pirminių priežasčių, mūsų nerimo dėl tų procesų, kurie vyksta Latvijoje ir Estijoje, geresnio supratimo”, – per spaudos konferenciją Maskvoje sakė jis.

„Negalime suprasti, kodėl Europos Sąjunga droviai nuleidžia akis, droviai nusisuka nuo mūsų, kai mes kalbame, kad tai – iššūkis ne tik mums, bet ir jums”, – pabrėžė jis.

„Daugelis diplomatų supranta, kad Taline įvykdyti barbariški veiksmai. Neįmanoma kiekvieną kartą slėptis už europietiško solidarumo širmos, juk politinis korektiškumas dažnai trukdo … teisingiems istoriniams vertinimams”, – sakė Rusijos prezidento padėjėjas, kalbėdamas apie paminklo sovietų kariams Taline perkėlimą.

Jis taip pat tvirtino, kad Rusija yra pasirengusi per viršūnių susitikimą, kuris vyks netoli Samaros, pasiaiškinti Europos Sąjungai dėl naftotiekio „Družba” remonto.

Naftos tiekimo Lietuvai sumažinimas visiškai nėra susijęs su politika, teigė S.Jastržembskis ir nurodė: „Buvo atliktas techninis patikrinimas, aptikta daug techninių problemų, kurios gali sudaryti sąlygas naujam vamzdžio pratrūkimui”.

S.Jastržembskis pridūrė, kad Rusijos „paaiškinimai turi patenkinti ES”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.