Hipnotizuotojo viešnagės laukiama su baime

Lietuvos psichiatrai nerimauja, kad garsiojo Anatolijaus Kašpirovskio apsilankymas tik pagausins psichikos problemų kamuojamų žmonių būrį. Atsakingi pareigūnai tikina neturintys duomenų, dėl kurių hipnotizuotojo reikėtų neįleisti į mūsų šalį.

Kitą savaitę į Lietuvą atvyksta prieštaringai vertinamas psichoterapeutas Anatolijus Kašpirovskis. Nors susitikimus su okupacijos laikais išgarsėjusiu hipnozės meistru organizuojančios bendrovės atstovai sakė, kad „gydomieji seansai” mūsų šalyje nebus rengiami, pats A.Kašpirovskis yra patikinęs, jog padės lietuviams įveikti fizines negalias.

Teigiama, kad dėl įtartinų hipnozės metodų kai kuriose šalyse šis asmuo nepageidaujamas. LŽ kalbinti Užsienio reikalų ministerijos (URM) ir Migracijos departamento atstovai tvirtino neturintys duomenų, kurie leistų paskelbti A.Kašpirovskį persona non grata Lietuvoje.

Tačiau kai kurie mūsų šalies gydytojai baiminasi, kad A.Kašpirovskiui išvykus nusidrieks psichikos sutrikimais besiskundžiančių pacientų eilės. Hipnotizuotoją neigiamai vertina ir Katalikų Bažnyčia.

Kvietė žmonės

Prieš porą dešimtmečių Sovietų Sąjungos gyventojų sveikatą per televiziją gerinęs A.Kašpirovskis Lietuvoje svečiuosis keletą dienų. Dažnas tautietis dar prisimena jo „stebuklus” – senukams esą išdygdavę dantys, pražilę plaukai atgaudavo pirmykštę spalvą, išgydavę net sunkiausi ligoniai, kuriems nepadėdavo jokie tradicinės medicinos korifėjai.

Į Lietuvą A.Kašpirovskį pakvietusios ir susitikimus su gyventojais organizuojančios įmonės „Makrokoncert” atstovai sako, kad hipnotizuotojo viešnagė sudomino itin daug žmonių. „Bilietai perkami gerai. Didžiausią susidomėjimą rodo vilniečiai”, – LŽ pasakojo „Makrokoncert” Komunikacijos skyriaus vadovė Inga Grigaliūnaitė.

Pakviesti A.Kašpirovskį į Lietuvą įmonę „Makrokoncert” ragino paprasti žmonės. „Jie rašė laiškus, skambino. Aišku, svarbu ir tai, kad pats A.Kašpirovskis sutiko surengti nedidelį turą po Baltijos šalis”, – tikino ji.

Vertinamas prieštaringai

Prieštaringai vertinamas psichoterapeutas giriasi, jog išgydė milijonus žmonių. „Už mano nugaros – 10 milijonų išgydytųjų”, – ne kartą yra sakęs A.Kašpirovskis.

Tačiau hipnotizuotojo per televiziją karjera nutrūko, kai žlugo Sovietų Sąjunga ir tuometinis Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas uždraudė masinius gydymo seansus. Tuomet A.Kašpirovskis emigravo į Jungtines Amerikos Valstijas (JAV). Čia jis už 50 dolerių gydo nutukusius amerikiečius ir išeivius iš Rusijos.

Prieš keletą metų A.Kašpirovskis nusprendė atnaujinti veiklą buvusioje Sovietų Sąjungoje, bet geriausi laikai, regis, jau nuėjo į praeitį. Dažniausiai A.Kašpirovskį pasitinka pustuštės salės ar net protestuotojai. Neseniai į Rusijos Petropavlovsko miestą atvykęs hipnozės meistras susidūrė su piketuotojais.

Čeliabinsko gyventojai nuėjo dar toliau. Po susitikimo su psichoterapeutu žmonės užvertė miesto prokuratūrą skundais, kuriuose buvo prašoma įvertinti jo hipnozės seansų teisėtumą. Ekspertai nustatė, kad hipnotizuodamas A.Kašpirovskis naudojosi neigiamai žmonių psichiką veikiančiais metodais. Dėl to jis buvo patrauktas administracinėn atsakomybėn.

Bažnyčia – prieš

A.Kašpirovskį į Lietuvą pakvietusi įmonė „Makrokoncert” nelinkusi dramatizuoti prieštaringai vertinamų jo gydymo metodų. „Šie faktai apie jį – vienašališki. Jo atvykimą mes vertiname teigiamai, nes su juo susitikti norintiems žmonėms bus suteikta tokia galimybė”, – aiškino I.Grigaliūnaitė.

Neigiamos nuomonės apie A.Kašpirovskio ir panašių hipnotizuotojų veiklą laikosi Katalikų Bažnyčia. „Bendra Bažnyčios pozicija yra tokia, kad nereikia manipuliuoti žmonėmis, jų įkalbinėti, suteikti lūkesčių, kurių negalima patenkinti. Visus, kurie taip elgiasi, mes vertiname neigiamai”, – LŽ sakė Vyskupų konferencijos generalinio sekretoriaus padėjėjas Lionginas Virbalas.

Atsargiai A.Kašpirovskį ir jo „gydomuosius hipnozės seansus” vertina ir gydytojai. Vyresniosios kartos psichiatrai dar ir šiandien prisimena, kad po sekmadieniais per televiziją rodytų A.Kašpirovskio hipnozės seansų prie jų kabinetų nusidriekdavo pacientų eilės.

Gydytojas psichoterapeutas Raimundas Alekna tikino nesutikęs nė vieno žmogaus, kuriam prieštaringai vertinamo hipnotizuotojo seansai būtų padėję išgyti. „Atvirkščiai, teko susidurti su tais, kurie išsirikiuodavo prie mano kabineto dėl pablogėjusios sveikatos”, – pasakojo R.Alekna.

Gydytojas prisiminė, kad labiausiai A.Kašpirovskio „gydomieji seansai” paveikdavo silpnesnės psichikos žmones. „Tie, kurių nervų sistema tvirta, pasižiūrėdavo tas laidas ir viskas tuo baigdavosi, o tie, kurie gydydavosi nuo įvairių ligų, į viską reaguodavo jautriai”, – praeities įvykius prisiminė psichoterapeutas.

R.Alekna pripažįsta, kad jo prieštaringai vertinamas A.Kašpirovskis puikiai išmano hipnozės mokslo subtilybes. „Jis yra profesionalas, tik bėda, kad savo žinias naudoja šou tikslais”, – įsitikinęs R.Alekna.

Lietuvoje – laukiamas

Teigiama, kad kitą savaitę Lietuvoje laukiamas A.Kašpirovskis yra nepageidaujamas keliose užsienio valstybėse. Ten jo atvykimo nelaukiama dėl įtartinų gydymo metodų. Tačiau lietuvių gydyti atvažiuojančiam hipnozės specialistui įvažiuoti į mūsų šalį kliūčių nebus. URM Konsulinis departamentas neturi duomenų, pagal kuriuos Rusijoje už įstatymus pažeidžiančius gydymo metodus administracinėn atsakomybėn patrauktas A.Kašpirovskis galėtų būti nepageidaujamas mūsų šalyje.

Migracijos departamento sudarytame Lietuvoje nepageidaujamų asmenų sąraše nėra žmonių, kurie užsiima panašia į A.Kašpirovskio veikla. „Per dešimties metų praktiką tokio atvejo, kad asmuo į šalį negalėtų atvykti dėl įtartino gydymo, nebuvo”, – LŽ sakė Migracijos departamento Užsieniečių reikalų skyriaus vedėjas Antanas Turčinskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.