Chiraco era baigiasi, Sarkozy rengiasi prezidento pareigoms

Prancūzijoje trečiadienį baigiasi dar viena politinė era – po 12 prezidentavimo metų traukiasi Jacques’as Chiracas (Žakas Širakas), kuris šalies vadovo įgaliojimus perduos Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi).

Oficialus įgaliojimų perdavimas įvyko 11 val. vietos (12 val. Lietuvos) laiku per trumpą susitikimą Eliziejaus rūmuose. Prancūzijoje naujasis prezidentas nėra prisaikdinamas – prezidentas įgaliojimus tiesiog perduoda jį keičiančiam naujajam prezidentui.

Per tą patį susitikimą 74 metų J.Chiracas perduos N.Sarkozy Prancūzijos branduolinio arsenalo kodus.

Antradienį vakare kadenciją baigiantis prezidentas jausmingai atsisveikino su prancūzais ir ragino juos išsaugoti vienybę valdant N.Sarkozy.

„Rytoj perduosiu valdžią, kuria naudojausi jūsų vardu, Nicolas Sarkozy, mūsų naujajam Respublikos prezidentui”, – sakė jis per televiziją iš Eliziejaus rūmų kreipdamasis į šalies gyventojus.

„Padarysiu tai didžiuodamasis dėl atliktos pareigos ir tvirtai tikėdamas mūsų šalies ateitimi, – sakė jis. – Šįvakar noriu pasakyti jums, kokia didelė garbė buvo jums tarnauti. Noriu jums pasakyti, koks stiprus yra ryšys, kuris (kyla) iš mano širdies gilumos ir jungia mane su kiekvienu … iš jūsų”.

J.Chiracas, kuris dabar planuoja atsidėti kampanijai už tvarią plėtrą ir kutūrų dialogą, taip pat ragino prancūzus nepamiršti vertybių, dėl kurių Prancūzija tapo didele jėga Europoje ir taikos visame pasaulyje propaguotoja.

„Būdami vieningi turime visas priemones, jėgą, gabumus įsitvirtinti šiame naujame pasaulyje, kuris rutuliojasi prieš mūsų akis”, – sakė J.Chiracas.

J.Chiracas, kuris prezidento poste dirbo nuo 1995 metų, palieka įvairų palikimą N.Sarkozy, kuris kažkada buvo jo proteguotiniu, o paskui virto politiniu priešu.

J.Chiracas panaikino privalomąją karinę tarnybą, suvaidino svarbų vaidmenį užbaigiant Jugoslavijos pilietinį karą 10-ajame dešimtmetyje ir buvo pirmasis prezidentas, pripažinęs, kad Prancūzijos pareigūnai dalyvavo Holokauste.

Tačiau už Prancūzijos ribų jis turbūt bus prisimenamas pirmiausia dėl griežto nepritarimo JAV invazijai į Iraką 2003 metais ir įkūnija tai, ką buvęs JAV gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas (Donaldas Ramsfeldas) su panieka pavadino „senąja Europa”.

Po valdžios perdavimo naujasis prezidentas N.Sarkozy pagal tradiciją bus nuvežtas prie Triumfo arkos vėl uždegti ugnies ant nežinomo kareivio kapo.

Tada N.Sarkozy imsis pirmojo savo, kaip prezidento, darbo – nuskris į Berlyną susitikti su kanclere Angela Merkel. Į Paryžių jis grįš vėlai trečiadienį.

Antradienį viena grupuotė, kuri teigia, kad yra susijusi su „al Qaeda”, pagrasino surengti Paryžiuje kruvinus išpuolius ir nubausti Prancūziją už tai, kad ji išsirinko „sionistą” N.Sarkozy.

„Po to, kai jūs … išsirinkote sionistų kryžininką Sarkozy jums vadovauti, mes iš „Abu Hafso al Masri (Abu Hafso Masrio) brigadų” perspėjame jus, kad artimiausiomis dienomis vyks kruvina … kampanija … ir įnirtingas karas Sarkozy sostinės centre”, – sakoma internete paskelbtame šios grupės pareiškime. Pareiškimas paskelbtas ne tuose tinklalapiuose, kuriais paprastai naudojasi „al Qaeda”.

Ši grupuotė yra prisiėmusi atsakomybę už daugelį ankstesnių išpuolių Europoje, įskaitant bombų sprogimus Londone ir Madride, bet kai kuriais tų pareiškimų saugumo ekspertai suabejojo.

52 metų N.Sarkozy, buvęs vidaus reikalų ministras, prezidentu buvo išrinktas gegužės 6 dieną. Pažadėjęs radikalius ekonominius ir socialinius pakeitimus jis per rinkimus nesunkiai įveikė socialistų kandidatę Segolene Royal (Segolen Ruajal).

Jis žadėjo veikti greitai ir sušaukė specialią Nacionalinės Asamblėjos sesiją liepos mėnesį, kad būtų priimtos pirmojo etapo reformos, įskaitant mokesčių mažinimą, profesinių sąjungų reformavimą, naują imigracijos kontrolės tvarką ir nuosprendžių nebe pirmą kartą nusikalstantiems asmenims griežtinimą.

Jo pirmoji užduotis yra paskirti laikinąją vyriausybę prieš parlamento rinkimus birželio 10 ir 17 dienomis.

Ketvirtadienį N.Sarkozy premjeru turėtų paskirti buvusį socialinių reikalų ministrą 53 metų Francois Filloną (Fransua Fijoną). Jis laikomas ramiu ir kompetentingu žmogumi, kuris 2003 metais sėkmingai derėjosi dėl pensijų sistemos reformų.

Visi vyriausybės nariai turėtų paaiškėti ketvirtadienį arba penktadienį, bet Paryžiuje jau kalbama apie kelis galimus kandidatus į ministrus. Pirmadienį N.Sarkozy padėjėjai sakė, kad buvęs socialistų ministras Bernard’as Kouchneras (Bernaras Kušneras), kuris įsteigė humanitarinę organizaciją „Gydytojai be sienų” (Medecins sans frontieres), tikriausiai sutiks tapti užsienio reikalų ministru.

Tai būtų svarbus manevras N.Sarkozy, kuris siekia išplėsti politinį savo vyriausybės pamatą.

Naujasis prezidentas žadėjo mažesnį, 15 narių ministrų kabinetą, kuriame dirbtų septynios ar aštuonios moterys. Tai bus pirmoji Prancūzijos vyriausybė, kurios pusė narių bus moterys.

Kadenciją baigęs J.Chiracas ir jo žmona Bernadette (Bernadet) persikraustys į naujus laikinus namus – apartamentus prie Senos, netoli Luvro muziejaus.

Tą butą paskolino nužudyto libaniečių politiko Rafiko al Hariri (Rafiko Haririo), kuris buvo artimas Chiracų draugas, šeima. Šiame bute buvęs prezidentas su žmona gyvens tol, kol susiras Paryžiuje tikrus namus.

Tačiau kaip paprastas pilietis J.Chiracas neteks teisinės neliečiamybės vienoje korupcijos byloje, susijusioje su jo ankstesniu darbu Paryžiaus mero poste.

Nuo birželio 16-osios tyrimą atliekantys pareigūnai galės apklausti jį dėl sukčiavimo 9-ajame ir 10-ajame dešimtmečiuose, kuris, kaip manoma, padėjo finansuoti jo konservatorių partiją.

J.Chiracas neigia padaręs ką nors neteisėta, bet dėl skandalo šleifo ir netesėtų rinkimų pažadų, susikaupusių per 45 metus trukusią politiko karjerą, populiariame satyriniame televizijos šou jam buvo duota „supermelagio” pravardė.

J.Chiraco, paskutinio politiko, priklausančio kartai, kuri atėjo dirbti pokariu, į generolo Charles’io de Gaulle’io (Šarlio de Golio) vyriausybes, pasitraukimas reiškia atėjimą naujos lyderių kartos, kuri nori nutraukti visus ryšius su praeitimi.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.