Grumtynės su lydeka truko ketvirtį valandos

Užvakar tiesiai iš valties Bubių tvenkinyje (Šiaulių rajonas) paskambino Raizgių kaimo gyventojas Edmundas Vencius, kuris dar nebuvo spėjęs atsikvėpti po grumtynių su galinga lydeka.

Šalia išskirtinio laimikio, gulinčio ant žolės, pusantro kilogramo lydeka bei delno dydžio ešerys šalia laimikio atrodė, švelniai tariant, pasigailėtinai.

Pusšimtį metų beveik kasdien žvejojantis E. Vencius spėjo, kad lydeka galėtų sverti apie penkiolika kilogramų. Ji užkibo ant 200 gramų karoso.

Prisiekęs žvejys dėstė kitas svarbias sėkmingos žūklės detales: valas 0,4 milimetro, vokiškas, pavadėlis „Volfram”, 15 kilogramų, 20 centimetrų ilgio, kablys trišalis, 14 numerio.

Edmundas sakė ne itin nustebęs, kai pajuto, jog užkabino neeilinę žuvį. Mat jis jau anksčiau įtarė, kad ežere plaukioja ypatingas egzempliorius.

Žvejodamas praėjusią savaitę, Edmundas matė, kaip didžiulė lydeka bando sučiupti antį. Plėšrūnei pavyko tiktai iš ketvirto karto, žvejo akyse antis dingo po vandeniu.

„O kai pati man užkibo, buvo didelės bangos. Tempiau iki valties 75 metrus. Žaidžiau su ja: tai atleisdavau valą, tai vėl traukdavau į save – čia reikia patirties, ne kiekvienas tokią žuvį ištrauks. Taip vargau apie penkiolika minučių. Sunkiausia buvo įs ikelti į valtį. Daužėsi kaip pasiutusi, reikėjo saugotis, kad negrybštelėtų už rankos: tokios lydekos dantys eina kiaurai,” – pasakojo Edmundas.

Jis spėjo, kad lydekai galėtų būti apie trisdešimt metų.

Norėdami sužinoti tikslų plėšrūnės svorį, nuvykome į Aukštelkės parduotuvę. Lydeka buvo padėta ant svarstyklių. Tikslus žuvies svoris – 11 kilogramų, 915 gramų, „ūgis” – 1 metras 28 centimetrai.

Anot Edmundo, daugiau kaip trylikos kilogramų lydeka – didžiausias jo laimikis. Anksčiau Bubių tvenkinyje, kurio gylis vietomis yra apie 40 metrų, jam užkibo 11 kilogramų 600 gramų lydeka ir 6 kilogramų 600 gramų starkis.

Milžiniška lydeka ne tiktai patenkino meškeriotojo ambicijas. Edmundas tikisi, kad dabar jis gali laimėti televizijos laidos „Vienam gale kablys” skelbtą konkursą: didžiausių korifėjų laimėtojams bus padovanota kelionė į Baltijos jūrą gaudyti menkių.

Rekordų agentūros „Factum” duomenimis, didžiausia lydeka Lietuvoje buvo pagauta 1904 metais Drūkšių ežere. Ji svėrė 76 kilogramus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vyrams su žyma , , .

2 atsiliepimai į "Grumtynės su lydeka truko ketvirtį valandos"

  1. Algis

    Nemaniau,kad tokio svorio lydekos dar užauga ir išsilaiko. Juk šitiek žvejų,o kokie masalai,blizgės…Pasisekė tam žvejui.Anksčiau Raizgių ežere vos vienas kitas meškeriojo. Dabar prie kranto meškeriotojai stovi petys į petį.Pats ežeras apsemtas Šiaulių marių užtvankos.

  2. Lina

    Tai blyn, ar Sartu ar Druksiu. Vienam straipsni raso, kad Sartu ezere. Tai kaip dabar? Gal ponia Stonkiene mazumele suklydo???

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.