Naujoji Serbijos vyriausybė bus renkama akylai stebint ES

Serbijos parlamentas iki antradienio vidurnaktį sueinančio galutinio termino turi išrinkti naują koalicinę vyriausybę, tuo tarpu Europos Sąjunga (ES) akylai stebi ir ieško ženklų, kad Belgradas yra rimtai nusiteikęs suimti įtariamus karo nusikaltėlius.

Kaip pranešė prezidentūra, po kelių valandų į Belgradą atvyksiantis ES plėtros komisaras Olli Rehnas (Olis Renas) rytą susitiks su provakarietišku šalies prezidentu Borisu Tadičiumi.

Paskirtasis ministras pirmininkas Vojislavas Koštunica, nuosaikusis nacionalistas, praėjusį penktadienį su B.Tadičiumi susitarė dėl koalicijos ir leido lengviau atsipūsti Vakarams, kurie baiminasi, jog trapi demokratija vėl nugrims į nacionalizmą.

„Šiuo metu ES yra pasirengusi ištiesti rankas Serbijai ir duoti mums gerokai daugiau, nei buvo pasirengusi duoti ankstesniais metais”, – teigė buvęs Serbijos užsienio reikalų ministras Goranas Svilanovičius, aukšto rango Pietryčių Europos stabilumo pakto pareigūnas.

Tikimasi, kad V.Koštunica savo kabinetą ir vyriausybės programą pristatys popiet, o balsavimas tikriausiai prasidės vėlai vakare, iki baigiantis vidurnaktį konstitucijos numatytam galutiniam terminui.

V.Koštunica ne tik sieks atgaivinti derybas su ES – jis taip pat mėgins priešintis artėjančiai atsiskirti siekiančios Kosovo provincijos nepriklausomybei.

1999 metais NATO pajėgos subombardavo tuometę Jugoslaviją, siekdamos išvyti serbų pajėgas, per dvejus metus trukusį karą su etninių albanų partizanais separatistais išžudžiusias 10 tūkst. civilių. Nuo to laiko Kosovą administruoja Jungtinės Tautos (JT).

Jungtinės Valstijos ir dauguma ES valstybių narių pritaria Kosovo nepriklausomybei ir nori greito sprendimo.

Serbijos sąjungininkė Rusija pageidauja „kompromisinio sprendimo” ir teigia galinti vetuoti JT Saugumo Tarybos rezoliucijos projektą, kuriame numatoma paskelbti Kosovą nepriklausomu prižiūrint tarptautinei bendruomenei.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.