Nutieskime kelią į pasaulį be AIDS

Trečiąjį gegužės sekmadienį (š.m. gegužės 20 d.) pasaulis ir Lietuva minės mirusiųjų nuo AIDS atminimo dieną.

Kaip ir kasmet daugiau nei 100 pasaulio valstybių apjungs 24 – oji tarptautinė žvakių deginimo ceremonija, kurios šūkis „Nutieskime kelią į pasaulį be AIDS!”

Pasak Lietuvos AIDS centro direktoriaus dr. Sauliaus Čaplisko, ši diena skirta ne tik nukentėjusiems nuo ŽIV ir AIDS epidemijos atminti. Tai diena, kuri suteikia galimybę geros valios žmonėms, vietos bendruomenių lyderiams, politikams, moksleiviams pakalbėti apie ŽIV ir AIDS, vienytis ir ieškoti sprendimų, kurie padėtų mums ir ateinančioms kartoms eiti į pasaulį be AIDS.

Pirmą kartą Tarptautinė mirusiųjų nuo AIDS atminimo diena buvo paminėta 1983 m. San Francisko mieste, Jungtinėse Amerikos Valstijose. Renginį organizavo žmonės, kuriuos asmeniškai palietė ši liga. Jie išėjo į gatves tam, kad atkreiptų visuomenės dėmesį į ŽIV ir AIDS problemą bei paskatintų imtis atitinkamų veiksmų. Nuo to laiko mirusiųjų nuo AIDS diena minima kasmet, trečiąjį gegužės sekmadienį.

Lietuvoje mirusiųjų nuo AIDS atminimo diena minima nuo 1994 m. Šią dieną tradiciškai deginamos žvakutės, vyksta koncertai, akcijos, diskusijos, eisenos, renginiai, sutelkiantys visuomenę.

Iki šių metų gegužės pirmosios dienos Lietuvoje ŽIV infekcija nustatyta 1225 asmenims (1059 vyrams ir 166 moterims), iš kurių dauguma (77proc.) šia infekcija užsikrėtė vartodami intraveninius narkotikus, kiti 18 proc. – per lytinius santykius , 5 proc. užsikrėtė nežinomu keliu.

Nuo ŽIV infekcijos registravimo Lietuvoje pradžios (1988m.) iki 2007 gegužės pirmosios AIDS diagnozuotas 131asmeniui.

Pernai dėl AIDS (paskutinė ŽIV ligos stadija) mirė 5 asmenys. Iš viso per 19 metų (1988m. – 2007m., gegužės 1 d.) Lietuvoje dėl AIDS mirė 47 asmenys.

Dėl įvairių priežasčių Lietuvoje mirė 116 ŽIV infekuotų asmenų.
Lietuva vis dar laikoma mažo ŽIV paplitimo šalimi.

Gegužės 18 d., penktadienį, Lietuvos AIDS centras kartu su Raudonojo kryžiaus jaunimu bei Lietuvos vaikų ir jaunimo centru Vilniaus mieste rengia akciją „Būk tolerantiškas”. Akcijos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į ŽIV ir AIDS problemas, kviečiant tapti tolerantiškais ŽIV paliestų žmonių atžvilgiu.

Akcijos metu numatoma:

12 val. Susitikimas su žurnalistais, skirtas mirusiųjų nuo AIDS dienos paminėjimui, Nepriklausomybės aikštėje, šalia LR Seimo.
Vyks informacinės medžiagos apie ŽIV ir AIDS bei raudonų kaspinėlių – prevencijos ir tolerancijos gyvenantiems su ŽIV ir AIDS simbolio – dalijimas.
Vilniaus miesto moksleiviai ir šeimos kviečiami piešti „Tolerancijos” piešinį. Renginio metu į orą bus paleistas raudonasis oro balionų kaspinas, vyks Lietuvos vaikų ir jaunimo centro kolektyvų pasirodymas( chorai „Kivi” ir „RE-MI-DO” bei Dainos Bilevičiūtės solistai).

13 val. Daukanto aikštėje Raudonojo kryžiaus savanoriai uždegs kaspino forma sudėliotas žvakes, vyks informacinės medžiagos apie ŽIV ir AIDS bei raudonų kaspinėlių dalijimas, VU patalpose visi norintys galės atlikti ŽIV testą iš seilių.

13 val. Savivaldybės aikštėje Raudonojo kryžiaus savanoriai uždegs kaspino forma sudėliotas žvakes, vyks informacinės medžiagos apie ŽIV ir AIDS bei raudonų kaspinėlių dalijimas, visi norintys galės atlikti ŽIV testą iš seilių.

13 val. Pilies gatvėje Raudonojo kryžiaus savanoriai dalins informacinę medžiagą apie ŽIV/AIDS bei raudonus kaspinėlius, visi norintis galės atlikti ŽIV testą iš seilių.

Kiti renginiai, skirti Pasaulinei mirusiųjų nuo AIDS dienai, – www.aids.lt

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.