Prezidentą ryšiais su KGB apkaltinęs P.Gražulis penkis posėdžius galės tik stebėti

Prezidentą Valdą Adamkų ryšiais su sovietų saugumu – KGB – apkaltinęs parlamentaras Petras Gražulis buvo paprašytas išeiti iš Seimo plenarinių posėdžių salės.

Tačiau jis išvarymo nepaisė, todėl penkis posėdžius galės tik stebėti – nebalsuodamas ir negaudamas žodžio pasisakyti.

Antradienį svarstant prezidento grąžintą įstatymą, kuriuo buvo nustatyti darbo apribojimai KGB rezervo karininkams, įsiaudrinęs P.Gražulis apkaltino prezidentą dar sovietmečiu bendradarbiavus su KGB, taigi ir šiuo metu ginant Rusijos interesus.

Kaip BNS sakė prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė, prezidentas V.Adamkus tikisi, kad Seimas įvertins savo nario elgesį.

„Tai buvo pats stipriausias ir skaudžiausias įžeidimas, kurį prezidento atžvilgiu per daugelį metų išsakė šis politikas”, – pabrėžė atstovė spaudai.

Parlamentarui pažėrus tokius kaltinimus, Seimo narys Bronius Bradauskas pasiūlė pašalinti P.Gražulį iš Seimo salės.

Tokiam pasiūlymui pritarta 45 parlamentarams balsavus už, 2 – prieš ir 11 susilaikius.

Po balsavimo paskelbta pertrauka, tačiau Seimo narys P.Gražulis salės nepaliko.

Seimo vadovybė nusprendė neeskaluoti incidento ir jėga P.Gražulio iš Seimo salės nevaryti, bet apriboti parlamentaro galimybe dalyvauti posėdyje – nors ir sėdėdamas salėje, jis negalės nei balsuoti, nei pasisakyti.

Be to, už sankcijos nepaisymą pašalinimas nepaklusniam parlamentarui pratęstas iki 5 posėdžių – tiek laiko parlamentaro balsavimo technika bus išjungta, jam bus neleidžiama pasisakyti posėdžiuose.

P.Gražuliui už pašalinimo laikotarpį nebus mokamas atlyginimas.

Seimo statutas numato galimybę pašalinti parlamentarą iš posėdžio tam tikram laikui, jei jis įžeidžia prezidentą, Seimo pirmininką, kolegas, kitus asmenis.

Prezidentas V.Adamkus vetavo balandį priimtą įstatymo pataisą, kuria buvo nustatyti darbo apribojimai buvusiems sovietinio saugumo – KGB – rezervo karininkams.

Prezidento manymu, papildžius įstatymą asmenų, kuriems taikomi apribojimai, sąrašą KGB rezervo karininkais, jiems būtų nustatyti žmogaus teisių ir laisvių apribojimai, kurie nėra adekvatūs siekiamam tikslui.

Balandžio 17 dieną Seimas priėmė vieną įstatymo pataisą iš vadinamojo liustracijos įstatymų projektų paketo, kuri sovietinio saugumo – KGB – buvusiems rezervo karininkams nustatė tokius pat darbo apribojimus, kaip ir buvusiems kadriniams darbuotojams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.