ES derybos su Rusija dar nebus pradėtos – Lietuvos URM

Planuotas Europos Sąjungos ir Rusijos vadovų susitikimas įvyks, tačiau derybų dėl naujos bendradarbiavimo sutarties su Rusija mandatas nebus tvirtinamas, pirmadienį pranešė Lietuvos URM.

„Jei Europos Sąjungai strateginė partnerystė su Rusija yra svarbi, tai ES narėms – Rusijos kaimynėms ši partnerystė yra dvigubai svarbesnė. Mes pirmieji laimime arba nukenčiame, kintant ES ir Rusijos santykių pobūdžiui”, – pareiškė Lietuvos UR ministras Petras Vaitiekūnas, pirmadienį Briuselyje dalyvavęs ES užsienio reikalų ministrų posėdyje, kuriame svarstytas pasirengimas šį savaitgalį Samaroje vyksiančiam ES ir Rusijos vadovų susitikimui.

P.Vaitiekūno nuomone, be konkrečių pozityvių žingsnių iš Rusijos pusės tvirtinti mandatą dėl naujos ES ir Rusijos bendradarbiavimo sutarties šiuo metu būtų pernelyg anksti.

Tokios nuomonės buvo ir Lenkijos užsienio reikalų ministrė Anna Fotyga. Kol kas neišspręstos veterinarinės, saugaus energetinių išteklių tiekimo, kitos ES ir Rusijos santykių problemos.

Lenkija jau anksčiau pareiškė vetuosianti ES ir Rusijos derybų dėl naujos bendradarbiavimo sutarties pradžią, nes Rusija taip ir neatšaukė embargos lenkiškos mėsos importui.

Lietuva neseniai pranešė irgi galinti skelbti veto deryboms, jei Rusija neatnaujins naftos žaliavos tiekimo naftotiekiu „Mažeikių naftai”, nutraukto pernai liepą.

Maskva šias sankcijas teisina veterinarijos normomis ir naftotiekio „Družba” gedimu, tačiau Varšuva ir Vilnius mato politines priežastis, Kremliui siekiant primesti savo įtaką šioms ES naujokėms.

Agresyvų Maskvos spaudimą šiuo metu patiria ir Estija, dėl kurios sprendimo perkelti paminklą sovietų kariui Taline buvo sukurstytos rusakalbių riaušės, blokuojama Estijos ambasada Maskvoje, iš Rusijos vyriausybinių įstaigų kompiuterių surengtos kibernetinės atakos prieš Estijos valdžios institucijų kompiuterius.

ES ministrai, pasak Lietuvos URM, susitikime Briuselyje sutarė, kad Vienos konvencijos principų laužymas, kibernetinės atakos, ekonomikos ir energetikos naudojimas prieš ES šalis yra nepriimtina politika santykiuose su ES.

Pasak URM, daugelio ES šalių ministrų nuomone, šiuo metu ES turi pademonstruoti solidarumą ir tvirtumą ginant visų ES šalių interesus, ir tai sukurtų pagrindus ilgalaikei ES ir Rusijos santykių sėkmei.

Užsienio žiniasklaidos teigimu, tokia kieta naujokių pozicija suerzino kai kurias ES senbuves, ypač Vokietiją, tradiciškai linkstančią į šiltus santykius su Rusija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.