Teismas nusprendė, kad Lenkijos liustracijos įstatymas pažeidžia Konstituciją

Lenkijos Konstitucinis Tribunolas penktadienį sudavė skaudų smūgį konservatyviajai vyriausybei, nusprendęs, kad liustracijos įstatymas, skirtas iš visuomeninio gyvenimo pašalinti buvusius komunistinius agentus, yra nekonstitucinis.

Po ilgų už uždarų durų vykusių 11 teisėjų kolegijos svarstymų teisėjas Januszas Niemciewiczius (Janušas Nemcevičius) sausakimšai teismo salei išvardijo daugybę įstatymo straipsnių, kurie, kaip nustatė teismas, pažeidžia Konstituciją.

Tarp 42-jų tokių straipsnių minimi ir tie, kurie reikalauja, kad žurnalistai, valstybinių akcinių bendrovių valdytojai bei privačių mokyklų direktoriai viešai paskelbtų, ar komunistų valdymo laikais bendradarbiavo su slaptosiomis tarnybomis.

Teismas taip pat kaip nekonstitucinę atmetė sąlygą, kuria vadovaujantis visų buvusių „neformalių” slaptųjų komunistinių tarnybų „kolaborantų” vardus būtų leidžiama skelbti internete.

„Valstybė privalo gerbti žmogaus teises ir nesigriebti keršto, – teigė teismo posėdžiams pirmininkavęs teisėjas Jerzy Stepienas (Ježis Stenpenas). – Liustracijos įstatymas gali būti taikomas tik pavieniams asmenims, o ne kolektyviai”.

Toks teismo sprendimas tapo antausiu prezidentui Lechui Kaczynski (Lechui Kačynskiui) ir jo dvyniui broliui ministrui pirmininkui Jaroslawui Kaczynski (Jaroslavui Kačynskiui), kurie kaip pagrindinį 2005 metais vykusios rinkimų kampanijos uždavinį kėlė siekį išguiti komunistus.

„Jiems asmeniškai tai skaudus smūgis, kadangi jie nusprendė su šiuo įstatymu eiti iki galo, ir dabar jiems teks sumokėti už padarinius, – teigė Lenkijos visuomenės reikalų instituto analitikas Jacekas Kucharczykas (Kacekas Kucharčykas). – Į šį įstatymą jie investavo daug politinio kapitalo, ir dabar jis nueis perniek”.

Prezidentas L.Kaczynski sausai tepratarė: „Šis reikalas nebaigtas”. L.Kaczynski jau buvo pažadėjęs, kad jei teismas priims jam nepalankų sprendimą, teiks naują liustracijos įstatymo versiją.

Visi centriniai Lenkijos laikraščiai šeštadienį pranešė šį nuosprendį skambiomis antraštėmis: „Liustracija virto griuvėsiais”(Dziennik), „Liustracija – tai ne kerštas” (Gazeta Wyborcza), „Dešimtmečio pasiekimą teismas išmetė į šiukšlių dėžę”(Žycie Warszawy), „IV Lenkijos respublikos žudynės”(Trybuna).

Konservatyviajai vyriausybei jau buvo suduotas smūgis Konstituciniam Tribunolui atmetus dvi jos inicijuotas priemones, kuriomis siekta užkirsti kelią teismui paskelbti sprendimą dėl liustracijos įstatymo legalumo iki gegužės 15 dienos, kai baigiasi galutinis terminas įvairių sričių valstybės tarnautojams pateikti liustracinius pareiškimus dėl to, ar bendradarbiavo su komunistinėmis saugumo tarnybomis.

Vyriausybei pratęsus dešimtmečio senumo liustracijos įstatymo galiojimą, į antikomunistinį tinklą pateko apie 700 tūkst. viešojo sektoriaus darbuotojų, iš jų 30 tūkst. įstatymų leidėjų, vyriausybės ministrų ir teisėjų.

Pagal naująsias taisykles, neprisipažinęs apie bendradarbiavimą su slaptosiomis tarnybomis asmuo gali būti atleistas iš užimamų pareigų, o nuslėpęs šį faktą raštu pateiktuose dokumentuose – netekti teisės 10 metų toliau verstis profesine veikla.

Teisėjų sprendime teigiama, kad daugelis naujojo įstatymo straipsnių kertasi su 32-uoju Lenkijos Konstitucijos straipsniu, kuris teigia, kad visi piliečiai lygūs prieš įstatymą ir turi teisę būti vienodai vertinami.

Be to, straipsnyje teigiama, kad niekas negali būti „dėl jokios priežasties diskriminuojamas dėl savo politinio, socialinio ar ekonominio gyvenimo”.

Buvęs užsienio reikalų ministras Bronislawas Geremekas (Bronislavas Geremekas), laikomas legendiniu kovotoju su komunizmu, pasmerkė naująjį įstatymą kaip „sukuriantį (Lenkijoje) (George) Orwello (Džordžo Orvelo) stiliaus Teisingumo ministeriją” ir atsisakė paklusti jo reikalavimams.

Pirmasis pokomunistinės Lenkijos premjeras Tadeuszas Mazowiecki (Tadeušas Mazoveckis) taip pat nesutiko rašyti pasiaiškinimo ir tvirtino, kad naujasis liustracijos įstatymas yra „žeminantis”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.