A.Paleckis paliktas partijoje mainas už tai, kad atsisakė vadovavimo Vilniaus skyriui

Socialdemokratų partijos (LSDP) „blogiukas” Vilniaus kairiųjų lyderis Algirdas Paleckis neišmestas iš partijos, tačiau priverstas palikti Vilniaus skyriaus vadovo kėdę.

A.Paleckis į skyriaus pirmininkus negalės kandidatuoti dar dvejus metus. Be to, tiek pat laiko A.Paleckiui uždrausta viešai atstovauti LSDP.

Tokį, socialdemokratų „kompromisiniu” vadinamą sprendimą, priėmė už uždarų durų šeštadienį posėdžiavusi LSDP taryba.

„A.Paleckis atsiprašė partiečių, tačiau dvejus metus taryba jam uždraudė viešai atstovauti partijai, pavyzdžiui, jis negalės žurnalistams reikšti partijos pozicijos, kaip pilietis galės kalbėti, taip pat viešai turės paneigti visą pasakytą netiesą apie partiją”, – žurnalistams sakė socdemų lyderis Algirdas Brazauskas.

Paklaustas, kaip A.Paleckis turėtų paneigti savo žodžius, LSDP pirmininkas atsakė, jog „tegul atsiverčia laikraščius ir prisimena, ką kalbėjo”.

Tuo tarpu pats A.Paleckis toliau „spardosi” ir teigia nesuprantąs uždraudimo viešai atstovauti partijai, todėl į pagalbą ketina šauktis partijos etikos sargus.

„Geras tas dalykas, kad likau partijoje, dėl kitų sprendimų dar nežinau. Aš nesuprantu, ką reiškia uždraudimas atstovauti partijai. Sprendimas priimtas ką tik, todėl kreipsiuos į Etikos ir procedūrų komisiją, daugiau komentuoti nieko nenoriu”, – trumpai žurnalistams kalbėjo A.Paleckis.

Jis taip pat neatsakė, ar viešai paneigs prieš kiek laiko kalbėtą „netiesą” apie partiją.

Ir LSDP vadovybė, ir A.Paleckis neigia, jog toks sprendimas priimtas nenorint prarasti įgytos įtakos ir kelių įtakingų postų Vilniaus savivaldybėje.

„Mes turime daug įtakingų postų įvairiose savivaldybėse, todėl vieno ar kito posto praradimas tikrai ypatingai nesureikšminamas”, – žurnalistams šeštadienį sakė vienas socdemų lyderių, ministras pirmininkas Gediminas Kirkilas.

Socialdemokratai po nesantaiką partijoje atnešusios sąjungos sudarymo su nušalintojo prezidento Rolando Pakso partija „Tvarka ir teisingumas” bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija turi sostinės mero pavaduotojo ir savivaldybės administracijos direktoriaus postus.

Pasak G.Kirkilo, A.Paleckis „karjerą darė partijos sąskaitą”, todėl privalėtų pasitraukęs iš Vilniaus skyriaus vadovų apmąstyti savo veiksmus.

„Mano nuomone, A.Paleckis nusižengė pagrindiniai taisyklei – nedaryti karjeros partijos sąskaita, reikia daryti karjerą kitų partijų sąskaita, todėl pasitraukęs iš Vilniaus skyriaus vadų, turėtų labai rimtai apmąstyti savo poelgius”, – žurnalistams sakė G.Kirkilas.

Tuo tarpu A.Paleckio tėvas, europarlamentaras Justas Vincas Paleckis pabrėžė, kad „ėjimas prieš bendrą partijos srovę” yra Paleckių šeimos bruožas.

„Jaunimas visą laiką bus veržlus, energingas, aštrus. Taip buvo ir šiuo atveju. Galbūt per daug pasikarščiavo. Mūsų šeimoje tai jau ne pirmas kartas – ir mano tėvą prieš 55-erius metus norėta išmesti iš komunistų partijos už tai, kad pasisakė prie kolūkių „forsuotą” įkūrimą, tačiau per plauką išvengė pašalinimo, ir mane norėjo mesti iš LDDP už tai kad palaikiau Lietuvos sąjūdį. Galbūt toks ėjimas prieš srovę yra mūsų šeimas savotiškas bruožas”, – žurnalistams šeštadienį sakė J.V.Paleckis.

A.Paleckio likimą taryba nusprendė svarstyti po to, kai partijos Etikos ir procedūrų komisija rekomendavo tarybai A.Paleckį pašalinti iš partijos už jos autoriteto menkinimą ir partiečių supriešinimą. Partijos prezidiumas, kuomet Vilniaus socdemai buvo suplanavę balandžio pabaigoje rinkti naują valdžią, užprotestavo rinkimus iki tol, kol galutinai nepaaiškės A.Paleckio likimas.

Tačiau skyrius ignoravo vadovybės nuomonę ir A.Paleckį perrinko antrai kadencijai.

Šiuose rinkimuose kandidatas į partijos pirmininkus krašto apsaugos ministras Juozas Olekas viešai pademonstravo remiantis A.Paleckį. Neoficialiai kalbama, jog J.Olekas partijos „blogiukui” rodo paramą mainais už tai, kad jo šalininkai per gegužės 19-ąją vyksiančius pirmininko rinkimus palaikys būtent jį.

Socialdemokratų vadovybės ir etikos sargų nemalonėn A.Paleckis pateko po to, kai derybų dėl Vilniaus valdžios metu prieštaraudamas partijos vadovybės nuomonei, tačiau turėdamas Vilniaus skyriaus pritarimą, sudarė valdančiąją koaliciją su nušalintojo prezidento Rolando Pakso partija „Tvarka ir teisingumas” ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA), taip atverdamas kelia į merus liberaldemokratui Juozui Imbrasui. Pats A.Paleckis gavo mero pavaduotojo kėdę, o į savivaldybės administracijos direktoriaus postą delegavo savo šalininką 28-erių Gintautą Palucką.

Dalis socdemų svarsto, jog A.Paleckis linko prie R.Pakso vadovaujamos partijos, nes esą jam pažadėta pirmoji vieta liberaldemokratų sąraše per 2008-aisiais vyksiančius rinkimus į Seimą. Pats A.Paleckis kategoriškai neigia tokią prielaidą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.