KGB generolui Lietuvos ordinas nederėtų

Nepriklausomas teisės ekspertas teigia, kad su sovietiniu saugumu KGB siejamų veikėjų neturi būti tarp apdovanotųjų Lietuvos valstybės ordinais.

Teisės projektų ir tyrimų centro tarybos pirmininko advokato Kęstučio Čilinsko vakar išplatintame pranešime, be kita ko, teigiama, kad „su teise nesuderinami” Lietuvos prezidento kanceliarijos kanclerio Giedriaus Krasausko teiginiai, esą KGB generolo apdovanojimas Lietuvos ordinu buvo teisėtas.

K.Čilinskas, matyt, reagavo į visuomenės diskusijas dėl prieš kelerius metus įtakingam Rusijos veikėjui, kaip manoma, praeityje – KGB generolui ir žvalgybininkui, Vladimirui Jakuninui iš Lietuvos Prezidento rankų įteikto aukšto valstybinio apdovanojimo.

Anot teisininko, 1991 m. Atkuriamasis Seimas nutarimu nustatė, kad KGB yra neteisėtai Lietuvoje veikusi represinė institucija, nusikaltusi Lietuvos valstybei ir jos žmonėms, laužiusi žmonių teises, žudžiusi jų kūnus ir sielas. Taigi pagal įstatymus Lietuvos valstybės ordinai, medaliai ir kiti pasižymėjimo ženklai skiriami tik Lietuvos valstybei nusipelniusiems asmenims pagerbti.

Teisininko nuomone, pagal įstatymą Prezidentas turi teisę spręsti, ar išbraukti KGB generolą iš apdovanotųjų sąrašo, jei paaiškėja, kad apdovanoto asmens veika žemina apdovanotojo vardą.

Pirmosios kadencijos metu 2002 metais Prezidentas Valdas Adamkus V.Jakuniną apdovanojo didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi už nuopelnus skatinant Rusijos ir Lietuvos dialogą.

Kaip 2006-ųjų lapkritį skelbta žiniasklaidoje, V.Jakuninas yra buvęs KGB generolas majoras, su priedanga dirbęs KGB Pirmajai valdybai – žvalgybininko pareigose Austrijoje. 1985 metais Italijos spauda paskelbė, kad V.Jakuninas yra KGB žvalgybos karininkas.

„KGB generolas negali būti priskiriamas prie Lietuvos valstybei nusipelniusių ir gerbtinų asmenų”, – teigia K.Čilinskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.