Komisijos išvados dėl gaisro „Mažeikių naftoje” Vyriausybės posėdyje nebus svarstomos

Vyriausybės kanceliarija gavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento komisijos išvadas dėl pernai spalį „Mažeikių naftos” bendrovėje kilusio gaisro. Šios išvados Vyriausybės posėdyje nebus svarstomos.

Tirdama avarijos priežastis komisija nustatė, kad labiausiai tikėtina, jog avarija kilo dėl to, kad užsidegė technologinis produktas (gudronas), įkaitintas aukščiau savaiminio užsiliepsnojimo temperatūros. Jis išsiveržė pro įtrūkimą, galėjusį atsirasti dėl to, kad korozijos paveikto vamzdyno dalis sienelės suplonėjo tiek, kad ji nebegalėjo atlaikyti slėgio apkrovos.

Konstatuojama, kad vertinant turimą informaciją, faktų, liudijančių apie gaisro „Mažeikių naftoje” pasekmes visuomenės sveikatai, nenustatyta.

Komisija pateikė rekomendacijas, kokių priemonių reikėtų imtis, kad ateityje būtų išvengta panašių avarijų. Ministro pirmininko pavedimu rekomendacijas pavesta išnagrinėti Ūkio, Sveikatos apsaugos, Aplinkos ir Vidaus reikalų ministerijoms bei imtis priemonių joms įgyvendinti.

Kaip jau skelbta, vyriausybinės komisijos išvados dėl „Mažeikių naftos” bendrovėje kilusio gaisro yra riboto slaptumo dokumentas, trečiadienį teigė šios komisijos pirmininkas, vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys.

Išviešinama informacija, anot R. Šukio, neturi pakenkti įmonės ekonominei veiklai, neigiamai atsiliepti geopolitiniams ekonominiams ir Lietuvos nacionalinio saugumo interesams.

Prokurorų pareikštų įtarimų Mažeikių įmonės vadovui amerikiečiui Polui Nelsonui Inglišui (Paul Nelson English) ir jo pavaduotojui Bartonui Ly Lukui (Barton Lee Luck) vidaus reikalų ministras nekomentavo, taip pat neatsakė į klausimą, ar šie užsieniečiai yra minimi jo vadovaujamos komisijos išvadose.

Prokuratūros darbuotojai, anot R. Šukio, vyriausybinės komisijos išvadas turi.

Iš Lietuvos du šie užsienio asmenys gali išvykti tik gavę prokurorų leidimą. Mažeikių rajono prokuratūros Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus prokuroro Stasio Pleinio teigimu, šie du „Mažeikių naftos” vadovai, kuriems pareikšti įtarimai dėl tarnybos pareigų neatlikimo, gali būti ne vieninteliai įtariamieji gaisro byloje.

Pasak prokuroro, po atliktų ekspertizių kilo įtarimų, kad P. N. Inglišo ir B. L. Luko kaltės dėl gaisro yra – gamykloje vėlavo kai kurie darbai, nebuvo atliekamas remontas. Bet ar byla pasieks teismą, dar neaišku.

Gaisro nuostoliai vertinami 130 mln. litų. Jų suma dar nėra galutinai suderinta su draudikais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.