S. Brunza moksleiviams vedė pamoką apie saugų eismą

2007-ieji Lietuvoje ir pasaulyje turėtų tapti saugaus eismo propagavimo metais, mat vis daugiau privačių iniciatyvų įsijungia į visuomenės švietimą. Vilniuje žymiausias Lietuvos lenktynininkas Stasys Brunza kartu su „Hansa lizingo” kuruojama „Eismo klase” moksleiviams surengė ypatingą pamoką.

Lenktynininkas ir automobilių žinovas S. Brunza su edukacinio projekto „Eismo klasė” instruktoriais sostinės ketvirtokams pravedė specialią pamoką, kurios metu pats pasakojo apie savo patirtį keliuose ir kaip saugiai vaikai turi elgtis automobilyje bei gatvėje.

„Be galo svarbu, kad vaikams nuo mažų dienų būtų aktyviai pasakojama apie saugų eismą. Tokios praktinės pamokos yra vertingiausios, mat vaikai realybėje pamato, kokie pavojai jų laukia gatvėje. Džiugu, kad tokios solidžios bendrovės, kaip „Hansa lizingas” nesavanaudiškai skiria dėmesį vaikų edukacijai. Tokias iniciatyvas būtinai reikia skatinti”, – sakė žymusis Lietuvos lenktynininkas.

Šiandien Lietuvoje mokymo programos numato tik pusvalandį per savaitę, kuomet mokyklose vaikams pasakojama apie saugų eismą – 5–8 klasių moksleiviams yra dėstomas vienintelis teorinis dalykas „Žmogaus sauga”, į kurį be saugaus eismo žinių įeina ir civilinė bei priešgaisrinė sauga.

Tuo tarpu praktinės „Eismo klasės” pamokos metu S. Brunza pasakojo, kad ir geram vairuotojui kartais pasitaiko sudėtingų avarinių situacijų. Pasak sporto meistro, vairuotojo profesionalumo lygį rodo tai, kaip saugiai jis sugeba vairuoti. Pamokos pabaigoje lenktynininkas savo nauju galingu automobiliu pademonstravo keletą aktyvaus manevravimo pavyzdžių.

„Hansa lizingo” kuruojamos „Eismo klasės” užsiėmimuose vaizdžiai aiškinama, kaip išvengti pavojų, saugiai elgtis gatvėje ir automobilio viduje, specialiai įrengtame automobilyje vaikams leidžiama pajusti staigaus stabdymo skirtumus prisisegus diržus ir be jų.

Instruktoriai tokių pamokų metu specialiu automobiliu vaikams mokyklos kieme demonstruoja avarines situacijas keliuose, vaikai patys pradeda suprasti, kad negalima staigiai išbėgti į gatvę, nes net ir nedideliu greičiu važiuojantis automobilis gali nespėti sustoti.

Per trejetą veiklos metų „Eismo klasės” instruktorių komanda jau aplankė per pusantro šimto šalies mokyklų, saugaus eismo praktiniuose užsiėmimuose iš viso jau dalyvavo per apie 3.300 ketvirtų klasių Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Klaipėdos, Alytaus, Marijampolės, Šiaulių regiono moksleivių.

2006 m. užfiksuota 1490 eismo įvykių, kuriuose nukentėjo vaikai (2005 m.– 1527), 593 įvykiai, kuriuose nukentėjo pėstieji vaikai (2005 m. – 644). Pernai pagerėjusi, šiemet statistika vėl pablogėjo – per 3 mėn. įvyko 275 eismo įvykiai su vaikais, per tą patį 2006 m. laikotarpį bene dvigubai mažiau – 147.

„Eismo klasę” remia „Hansa lizingas”, A. Adamkienės paramos fondas, Susisiekimo ministerija, UAB „Veho”.

Jungtinių Tautų ir Pasaulio sveikatos organizacijos, siekdamos atkreipti žmonijos dėmesį į nesibaigiantį karą keliuose, paskutinę balandžio savaitę paskelbė pasauline saugaus eismo savaite ir paragino žmones ne tik balandį, bet visus metus aktyviau propaguoti saugų eismą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.