Galima atlikti tarptautinius atsiskaitymus už visų rūšių sandorius vertybiniais popieriais

Nuo 2007 m. balandžio 30 d. Baltijos šalių centriniai VP depozitoriumai pradėjo aptarnauti vienalaikius mokestinius (DVP) atsiskaitymus už tarptautinius užbiržinius sandorius. Šiuo metu Baltijos šalių centrinių depozitoriumų tarpusavio atsiskaitymų ryšiai sudaro galimybę atlikti tarptautinius atsiskaitymus už OMX Baltijos šalių biržų prekybos sandorius ir užbiržinius sandorius bei atlikti tarptautinius nemokestinius pervedimus.

Įdiegdami DVP atsiskaitymų už tarptautinius užbiržinius sandorius paslaugą, Baltijos šalių centriniai depozitoriumai patenkino investuotojų ir rinkos dalyvių poreikį vykdyti kliringą ir tarptautinius atsiskaitymus visų rūšių sandoriams antrinėje rinkoje: biržiniams ir užbiržiniams sandoriams bei nemokestiniams pervedimams.

Atsiskaitymai už sandorius su Estijos, Latvijos bei Lietuvos vertybiniais popieriais vykdomi nacionaline valiuta (EEK, LVL ir LTL atitinkamai). Atsiskaitymai kitomis valiutomis galimi tik tuo atveju, jeigu vietinis lėšų saugotojas gali atlikti tokius atsiskaitymus kita valiuta.

Įdiegus Estijoje vienalaikius mokestinius atsiskaitymus (DVP) realiu laiku už užbiržinius sandorius, buvo suvienodintos Baltijos šalių depozitoriumų kliringo bei atsiskaitymų paslaugos, teikiamos vietiniams dalyviams, vykdantiems atsiskaitymus už užbiržinius sandorius. Tokios paslaugos Latvijos ir Lietuvos centriniuose depozitoriumuose jau buvo teikiamos. Pagrindinių Baltijos šalių depozitoriumų paslaugų harmonizavimas, atsižvelgiant į geriausią ES praktiką, sudaro pagrindą mūsų regionui tapti dar patrauklesniu tiek vietiniams, tiek užsienio investuotojams.

Baltijos šalių depozitoriumai tęsia savo kliringo bei atsiskaitymo paslaugų bei rinkos praktikos derinimą. Kitas svarbus žingsnis, vykdant Baltijos šalių rinkų harmonizavimą, bus Baltijos šalių rinkos atsiskaitymų praktikos vadovo išleidimas, kuris palengvins supratimą apie kliringo bei atsiskaitymo paslaugas Baltijos šalyse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.