Pirmoji brangsiančios elektros auka

Švedijos įmonė „Rottneros”, žadėjusi iki liepos 1 d. paskelbti sprendimą dėl investicijų į celiuliozės gamyklos statybą, traukiasi. Švedai skelbia išsigandę po Ignalinos atominės elektrinės uždarymo prognozuojamo elektros brangimo, rašo „Verslo žinios”.

„Švedijos įmonė veikiausiai šio projekto atsisakys. Jos technologijos pagrįstos ne chemine, bet energijai imlia termomechanine technologija. Pagrindinė jų produkcijos savikainos dedamoji dalis – elektros energijos kaina, todėl jie neduoda teigiamo sutikimo”, – sakė Gediminas Rainys, Ūkio ministerijos sekretorius. „Rottneros” ketino perkelti įmonę į Lietuvą, investuoti apie 300 mln. eurų. G. Rainio teigimu, „jie informuoti, kokios gali būti elektros kainos uždarius atominę elektrinę, ir skaičiuoja galimas sąnaudas, tuo tarpu Estijoje, kur švedai turi celiuliozės gamyklą, pabrangus elektrai jų pelno marža sumažėjo iki nulio”.

Pasak jo, kol kas nėra žinių, kad prognozuojamo elektros kainų šuolio būtų išsigandę ir kiti galimi investuotojai. Pasitraukus švedams, potencialių investuotojų sąraše liktų Rusijos koncernas „DeKO”, ketinantis investuoti apie 1,2 mlrd. eurų.

Interesų grupių jau penkerius metus tai laidojamo, tai gaivinamo celiuliozės fabriko statybos projekto, Ūkio ministerijos nuomone, turėtų imtis Valstybės turto fondas (VTF).

Ekspertai prognozuoja, kad po palyginti pigios elektros gamintojos Ignalinos atominės elektrinės uždarymo 2009 m. pabaigoje elektros kaina gali išaugti apie 6 ct/kWh, o jeigu organinis kuras ateityje būtų itin brangus – ir iki 10 ct/kWh.

„Investuotojai lygina energetikos kainas Lietuvoje ir aplinkinėse šalyse, todėl apmaudu, kad iki šiol nėra aiškumo dėl būsimų elektros kainų. Tai gali apsunkinti apsisprendimo procesą svarstantiems, kurią šalį pasirinkti investicijoms”, – „Verslo žinioms” sakė Titas Anuškevičius, Lietuvos ekonominės plėtros agentūros generalinis direktorius. Jo nuomone, nors uždarius Ignalinos atominę elektrinę investicinė aplinka smarkiai nepablogės, tačiau neteksim vieno iš pranašumų, pritraukiant investuotojus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.