Oro uostas „prarijo” pasaulio lietuvių vaikų stovyklą

Palangos oro uosto vadovybei gali tekti teisme aiškintis, kodėl ji nebeleidžia jų teritorijoje esančioje stovykloje atostogauti užsienio lietuvių vaikams.

Jau kone dešimtmetį Palangos oro uostui priklausančiuose pastatuose švietimo ir kultūrinio bendradarbiavimo vaikų stovyklą „Lietuvos atgaja” organizuojančio labdaros fondo „Vienybė” direktorė Aušra Lasauskaitė sakė nesiruošianti paklusti reikalavimams išsikraustyti iš stovyklos patalpų ir neatmeta galimybės bylinėtis.

Moteris kaip savo tiesos garantą saugo dar 1996 metais su Palangos oro uostu pasirašytą panaudos sutartį, kurioje nurodoma, kad labdaros fondas „Vienybė” iki 2011 metų gali naudotis buvusios stovyklos „Sakalas” patalpomis, kurios priklauso oro uostui.

„Tuomet Palangos oro uosto direktorius Leonas Kvietkauskas geranoriškai leido mums naudoti buvusios stovyklos pastatus. Jie buvo labai apleisti, todėl įdėjome daug jėgų ir lėšų jų priežiūrai. O dabar staiga išgirstame, kad net nepasibaigus sutarties terminui mus krapšto lauk”, – pyko A. Lasauskaitė.

Nujautė permainas

Direktorė sakė dar 2005 metais nujautusi, kad situacija gali pasikeisti, kai buvo aptvertas Palangos oro uostas ir stovyklos pastatai taip pat pateko į aptvertą teritoriją.

„Tačiau tuomet L. Kvietkauskas nieko neužsiminė apie planus atimti iš mūsų pastatus. Atvirkščiai – tikino, kad tiesiog už tvoros mums būsią saugiau”, – pasakojo A. Lasauskaitė.

Tačiau 2006 metų kovo 8-ąją moteris sakė gavusi iš Palangos oro uosto raštą, kad panaudos sutartį jiems teks nutraukti, mat stovyklos patalpos atsidūrė kontroliuojamoje teritorijoje, o pagal Aviacijos įstatymus tokioje teritorijoje negalima vykdyti kitos veiklos tik aviacinę. Be to, į kontroliuojamą teritoriją negali patekti asmenys, neturintys leidimų.

A. Lasauskaitė kreipėsi į Susisiekimo bei Vidaus reikalų ministerijas, tačiau apčiuopiamų rezultatų nepasisekė pasiekti – praėjusių metų pabaigoje Palangos oro uostas vienašališkai nutraukė panaudos sutartį ir nurodė iki gegužės 1 dienos išsikraustyti iš patalpų.

„Gyvename teisinėje valstybėje. Sutartis buvo dvišalė, tad ir nutraukta ji gali būti abiejų pusių susitarimu. Dabar mūsų veikla paralyžiuota”, – guodėsi A. Lasauskaitė.

Perėmė patalpas

„Paprastai tariant, prisidirbau problemų”, – vakar pripažino Palangos oro uosto direktorius Leonas Kvietkauskas.

Jis teisinosi, kad 1996-aisiais metais, kai buvo pasirašinėjama sutartis, jis net neįtaręs, kad oro uostas taip sparčiai plėsis.

„Tuomet atrodė, kad oro uostui priklausančių pastatų yra labai daug, nebuvo, kur jų dėti. Kadangi jie buvo apleisti, o juos reikėjo išsaugoti, teko ieškoti būdų, kaip tai padaryti. Tačiau dabar situacija pasikeitė. Mes tiesiog neturime kito pasirinkimo, turime užtikrinti aviacijos saugumą. Mes tikrai negalime išduoti į stovyklas atvykstantiems vaikams leidimų, kad jie patektų į mūsų teritoriją”, – pasakojo L. Kvietkauskas.

Pasak jo, kadangi stovyklos organizatoriai nesiteikė iki nurodyti termino išsikraustyti, vakar buvo pritaikyti raktai ir atidarytos buvusios stovyklos patalpos bei pradėta daiktų inventorizacija.

L. Kvietkauskas pasakojo, kad 4 medinius buvusios stovyklos pastatus planuojama nugriauti ir toje teritorijoje įrengti stovėjimo vietas mažiesiems lėktuvėliams. O 2 aukštų mūrinį pastatą planuojama pritaikyti biurams.

„O stovyklos vadovams aš negaliu uždrausti kreiptis į teismą. Tačiau nemanau, kad to prireiks”, – sakė L. Kvietkauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.