Seniausias choras Lietuvoje švenčia 85-erių metų jubiliejų

Seniausias ir didžiausias akademinis choras šalyje – Lietuvos žemės ūkio universiteto choras „Daina” šiemet mini 85 metų jubiliejų.

Laikmetis, kuriuo susibūrė „Daina”, buvo labai sudėtingas ir prasmingas. Kūrėsi nepriklausomos Lietuvos valstybinės institucijos, mokslo ir kultūros židiniai. To meto šviesuoliai suprato, kad valstybės ateitis priklauso nuo visuomenės švietimo, kultūrinio pažinimo ugdymo. Kultūros propagavimu, meno saviveiklos kolektyvų kūrimu rūpinosi ir profesionalūs muzikantai, ir kiti to laiko inteligentai. Vienas iš jų – choro įkūrėjas ir pirmasis dirigentas Viktoras Ruokis.

1922 metais įkurtas choras turėjo13 talentingų meno vadovų. Į vyriškąją chormeisterių plejadą 1992 metais „įsibrovė” dabartinė choro vadovė – ambicinga ir talentinga dirigentė Ramunė Navickienė, šiemet švenčianti savo 15-ąsias metines „Dainoje”.

Pradėjęs nuo aštuonių natų gamos, kurią reikėjo išmokyti vos keletą gabių jaunuolių, šiandien LŽŪU choras atlieka sudėtingiausias dainas. „Daina” įsitvirtino tarp pajėgiausių Lietuvos kolektyvų ir surado savo klausytojus ir gerbėjus ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Choras nuolat dalyvauja tarptautiniuose ir respublikiniuose konkursuose, kur nuskinti laurų vainikai – „dainiečių” pasididžiavimas ir paskata judėti tolyn. „Daina” įstojimo į Europos Sąjungą proga buvo vienintelis Lietuvos choras (kartu su čekais, italais, choru iš Maltos) pakviestas į Boloniją atlikti A. Dvor?ko „Stabat Mater”, taip pat buvo paskutiniai lietuviai girdėję popiežiaus palaiminimą, skirtą chorui „Daina”, lietuviškai. Dainiečiai pirmieji iš Lietuvos gavo kvietimą dalyvauti (kartu su anglų, rusų, vengrų, lenkų chorais) specialiai popiežiaus mirties metinėms parašytoje P. Lukaševskio simfonijoje „Festinemus Amares Homines” Poznanėje.

Jau išleistas ir „Dainos” kompaktinis diskas.

Maloniai kviečiame dalyvauti šventiniame „Dainos” koncerte, kuris vyks gegužės 12 d. 14 val. LŽŪU Centrinių rūmų Iškilmių salėje

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.