Popiežius išvyko į misiją susigrąžinti įtaką Lotynų Amerikos katalikams

Milžiniškos minios žmonių pasitiks popiežių Benediktą XVI per pirmąjį jo vizitą Lotynų Amerikoje, kuris prasideda nuo trečiadienio, bet tikinčiųjų entuziazmas nepaslėps Vatikano susirūpinimo, kad Katalikų Bažnyčia šiame regione praranda savo pozicijas.

Oficiali pontifiko užduotis yra kanonizuoti pirmąjį Brazilijos šventąjį ir pasakyti svarbiausią kalbą per Lotynų Amerikos ir Karibų jūros regiono, kur gyvena beveik pusė visų pasaulio katalikų, vyskupų konferenciją.

Tačiau, dvasininkų ir ekspertų teigimu, dar didesnė misija yra vėl patvirtinti Bažnyčios mokymą ir sustabdyti milijonus katalikų nuo įsiliejimo į protestantų grupes.

„Svarbiausia užduotis yra iš naujo evangelizuoti atkritusius katalikus, taip pat pasilikusius, kad jie neapleistų katalikų tikėjimo”, – sakė tyrimų organizacijos Vašingtone „Pew Forum on Religion and Public Life” direktorius Luisas Lugo (Luisas Lagas).

„Jie taip pat labai sunerimę dėl pasaulietiškų vertybių plitimo Lotynų Amerikoje – abortų, tos pačios lyties asmenų santuokų, kontracepcijos ir panašių dalykų”, – pažymėjo jis.

80 metų popiežius Benediktas XVI turi konservatyvaus teologo, kuriam trūksta pirmtako Jono Pauliaus II charizmos ir kuris didžiąją savo karjeros dalį praleido užsidaręs asmeniniame Vatikano kambaryje, reputaciją.

Lotynų Amerikoje jis geriausiai žinomas iš 8-ojo ir 9-ojo dešimtmečio kovos su „Išlaisvinimo teologijos” mokykla, kuriai priklausė kairiojo sparno kunigai, dirbę su skurstančiaisiais ir priešinęsi diktatūrai.

Žemyne, kur plačiai paplitęs skurdas ir nepriteklius, daug kunigų nekantrauja išgirsti, ką popiežius pasakys socialiniais klausimais.

Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva (Luisas Inasiju Lula da Silva) teigė norįs su Benediktu XVI aptarti, kaip Bažnyčia ir vyriausybė galėtų geriau bendradarbiauti socialinės politikos sferoje.

Brazilijoje gyvena daugiau katalikų negu kitose šalyse – maždaug 125 mln. Tačiau griežta Bažnyčios pozicija prieš kontracepciją, abortus, nesantuokinius lytinius santykius tikintiesiems kelia vis didesnes abejones.

Apklausa žurnale „CartaCapital” parodė, kad 41 proc. respondentų mano, jog Katalikų Bažnyčia nesivystė kartu su visuomene. 86 proc. apklaustųjų pritarė prezervatyvų naudojimui ir daugiau kaip pusė nepalaikė Bažnyčios pozicijos abortų klausimu.

„Katalikas brazilas nėra toks konservatyvus kaip Bažnyčia. Jis teigia esąs religingas, bet nebūtinai nori žūtbūt laikytis doktrinos”, – rašė žurnalas.

„CartaCapital” buvo vienintelis iš didžiausių Brazilijos savaitraščių, savaitgalį prieš penkių dienų vizitą ant viršelio išspausdinęs popiežiaus nuotrauką. Populiariausias šalies savaitraštis „Veja” sąmoningai ar per klaidą svarbiausią savo straipsnį skyrė evoliucijos terorijos kūrėjui Charlesui Darwinui (Čarlzui Darvinui).

Katalikų Bažnyčia Lotynų Amerikoje turėjo svarbų vaidmenį nuo tada, kai prieš penkis šimtmečius į ją atvyko pirmieji europiečiai.

Kunigai lydėjo ispanų konkistadorus, kol jie kovojo su čiabuviais, nors kai kurie dvasininkai juos gynė. Bažnyčia stodavo skurstančiųjų ir engiamųjų pusėn, nors kartais palaikydavo oligarchus ir diktatorius.

Manoma, kad į pamaldas po atviru dangumi, kurios penktadienį įvyks aerodrome už San Paulo, susirinks daugiau kaip 1 mln. tikinčiųjų. Per šias Mišias Benediktas XVI šventuoju paskelbs XVIII amžiuje gyvenusį jėzuitą palaimintąjį Antonio de SantAnną Galvao (Antoniju de Santaną Galvauną).

Sekmadienį į antrąsias Mišias Aparecidos mieste, kur stūkso didžiausia Brazilijos Dievo Motinos šventovė, turėtų susirinkti 300 tūkst. maldininkų.

Tačiau, kaip pažymi „CartaCapital”, „kyla abejonių, ar popiežius Benediktas XVI su savo intelektualiniu stiliumi ir europocentristine pasaulio vizija sugebės atkurti katalikybės populiarumą”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.