Balandį Lietuvoje užfiksuota 0,9 procento infliacija

2007 m. balandžio mėn., palyginti su kovo mėn., užfiksuota 0,9 procento infliacija.
Vartojimo prekių kainos 2007 m. balandžio mėn., palyginti su kovo mėn., padidėjo 1,0 procento, paslaugų – 0,3 procento.

2007 m. balandžio mėn., palyginti su kovo mėn., bendrąjį vartotojų kainų padidėjimą daugiausia lėmė maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų pabrangimas 2,0 procento, transporto grupės prekių ir paslaugų – 1,7, drabužių ir avalynės – 1,6, sveikatos priežiūros – 1,2 procento. Šių prekių ir paslaugų kainų didėjimą iš dalies kompensavo 1,6 procento atpigusios ryšių grupės prekės ir paslaugos.

Didžiausią įtaką maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainų pokyčiui turėjo 16,0 procento pabrangusios daržovės ir bulvės, 0,9 – mėsa ir jos produktai, 1,1 – duona ir grūdų produktai, 1,4 – pienas ir jo produktai, 2,9 – kava, arbatžolės kakava, 6,8 – vynuogės ir 0,9 procento atpigęs šokoladas ir kiti konditerijos gaminiai, 4,4 – apelsinai, 1,2 – kiaušiniai, 0,9 procento – aliejus.

Transporto grupės prekių ir paslaugų kainų pokytį labiausiai paveikė 4,8 procento padidėjusios benzino, 2,0 – dyzelinių degalų, 2,6 – asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, 0,6 – lengvųjų automobilių, 2,3 – tolimojo susisiekimo keleivinio kelių transporto paslaugų, 4,0 – dviračių kainos. Suskystintų automobilinių dujų kainos sumažėjo 3,2 procento.

Drabužių ir avalynės grupės kainų pokyčiui lemiamą įtaką padarė dėl naujų vasaros sezono kolekcijų pasirodymo 2,6 procento padidėjusios avalynės, 1,2 procento – drabužių kainos.
Sveikatos priežiūros grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui įtakos turėjo 5,7 procento pabrangusios sanatorijų, 2,5 – odontologų paslaugos, 0,4 – farmacijos gaminiai, 2,1 procento – medicinos paslaugos.

Interneto paslaugų kainų sumažėjimas 9,2 procento bei judriojo telefono ryšio paslaugų – 0,6 procento paveikė ryšių grupės prekių ir paslaugų kainų pokytį.

Iš kitų prekių ir paslaugų, turėjusių įtakos balandžio mėn. bendrajam vartotojų kainų pokyčiui, galima paminėti po 1,3 procento pabrangusias būsto priežiūros ir remonto medžiagas ir paslaugas bei atostogų išvykas, 1,2 – kirpyklų ir kitas asmens priežiūros paslaugas, 0,7 – kosmetikos priemones ir atpigusius 1,4 procento duomenų apdorojimo įrenginius, 2,2 – suskystintas dujas maistui gaminti, 2,8 – gėles, 1,5 procento – vaizdo aparatūrą.

2007 m. balandžio mėn. metinė infliacija sudarė 4,8 procento. Metinės infliacijos lygį nulėmė 10,2 procento pabrangę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, 10,7 – būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos, 7,6 – viešbučių, kavinių ir restoranų paslaugos, 7,0 – sveikatos priežiūros grupės prekės ir paslaugos ir 4,5 procento atpigę drabužiai ir avalynė. Vartojimo prekės per metus pabrango 4,6, paslaugos – 5,3 procento.
2007 m. balandžio mėn. vidutinė metinė infliacija sudarė 4,1 procento.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.