Spaudos dieną pagerbti premijomis

Vakar Marijampolėje, minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, žurnalistams įteiktos prestižinės Vinco Kudirkos bei Vytauto Gedgaudo premijos

Šiemt laureatais tapo Aurelija Arlauskienė bei Daiva ir Antanas Budriai. Nuo 1992 metų kasmet teikiama penkių tūkst. litų V.Kudirkos premija skirta buvusiai „Lietuvos žinių” žurnalistei A.Arlauskienei už knygą „Tomas Šernas: vakar buvo rytoj”, pasakojančią apie vienintelę gyvą išlikusią Medininkų žudynių 1991 metais auką – muitininką Tomą Šerną. Dešimtą kartą skiriama trijų tūkst. litų V.Gedgaudo premija D. ir A.Budriams atiteko už dokumentinį filmą „Sugrįšiu”. Tai pasakojimas apie iškilią Lietuvos kultūros asmenybę, poetą, prozininką, fotografą, pirmąjį Lietuvos radijo pranešėją, žurnalistą Petrą Babicką.

Atsiimdama apdovanojimą D.Budrienė teigė, kad tai nebuvo vien jos ir vyro darbas, o kolektyvinis, į jį įsitraukė daugiau žmonių. Todėl mananti, kad premija – tai viso jų nedidelio kolektyvo nuopelnas. „Tai mūsų indėlis į kol kas mažai dar Lietuvoje bei Kaune žinomo prieškario kultūros veikėjo gyvenimą, jo gyvenimo dramą”, – sakė šių metų V.Gedgaudo premijos laureatė.

Šiemet premijų laureatai buvo atrinkti iš vienuolikos savo darbus vertinimo komisijai pristačiusių žurnalistų. Kaip sakė vienas iš V.Kudirkos premijos steigimo iniciatorių, vertinimo komisijos narys Domas Šniukas, atrinkti geriausius nebuvo lengva, nes buvo keletas lygiaverčių darbų. Todėl dviem autoriams savo darbus jis net rekomenduotų prestižinėms Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos premijoms pristatyti ir kitais metais.

„Dabar iš visų žurnalistams skiriamų premijų yra likusios tik dvi. Manau, pats laikas pamąstyti apie šių premijų skyrimo reformą”, – teigė D.Šniukas. Pasak jo, gal reikėtų, kad viena premija turėtų keletą nominacijų, ar net būtų steigiama keletas, tegul ir mažesnių premijų, nes dabar yra labai sunku lyginti spaudos ir televizijos ar radijo darbus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.