Prancūzijoje po Sarkozy pergalės tęsiasi protestai

Prancūzijos miestuose pirmadienį antrą vakarą iš eilės vyko jaunuolių susirėmimai su policija – šie protestai kilo dėl dešiniųjų kandidato Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi) triumfo per prezidento rinkimus.

Paryžiaus rytinėje dalyje, Bastilijos rajone, siautėjo maždaug 500 žmonių, kurie vartė motociklus ir daužė parduotuvių vitrinas bei telefono kabinų langus.

Policijai galiausiai pavyko išblaškyti minią. Nedidelių grupių persekiojimas užtruko iki vėlumos, ir galiausiai buvo suimta daugiau kaip 100 žmonių.

Trečiajame pagal dydį šalies mieste Lione vyko panašios scenos. Maždaug 200 riaušininkų, kurie daužė langus, pareigūnai vaikė ašarinėmis dujomis.

Ašarines dujas teko panaudoti ir Lilyje, kur daugiau kaip 100 jaunuolių minia padegė kelias dešimtis automobilių ir šiukšlių dėžių.

Neramumai vyko ir vakariniuose Nanto bei Reno miestuose, taip pat – pietiniame Tulūzos mieste.

Taikios protesto prieš N.Sarkozy demonstracijos, kuriose dalyvavo šimtai žmonių, vyko Kane ir Ture.

Susirėmimai su policija prasidėjo sekmadienį, po to, kai buvo paskelbta, kad N.Sarkozy per prezidento rinkimus gavo 53 proc. balsų ir įveikė kairiųjų kandidatę Segolene Royal (Segolen Ruajal), kuri surinko 47 proc. balsų.

Policija pranešė, kad naktį į pirmadienį visoje Prancūzijoje buvo padegta 730 automobilių – beveik 10 kartų daugiau nei paprastai. Be to, buvo areštuota 600 žmonių, o 78 policininkai buvo sužeisti.

Padėtis priminė tris savaites trukusias riaušes skurdžiuose Prancūzijos miestų priemiesčiuose 2005 metų spalį ir lapkritį.

N.Sarkozy, kuris tada buvo vidaus reikalų ministras ir tose riaušėse dalyvavusius jaunuolius iš priemiesčių pavadino „padugnėmis”, yra pagrindinė riaušininkų nepasitenkinimo priežastis.

Išrinktojo prezidento pirmadienio vakarą Prancūzijoje nebuvo – pirmadienį jis su šeima atvyko į Maltą ir trims dienoms išplaukė paplaukioti jachta. Prezidento pareigas jis turi pradėti eiti gegužės 17-ąją.

Nors sekmadienį N.Sarkozy žadėjo stengtis atstovauti visiems prancūzams, net tiems, kurie balsavo prieš jį, po jo išrinkimo kilusios riaušės akcentavo S.Royal prieš rinkimus pareikštą perspėjimą, kad N.Sarkozy pergalė gali išprovokuoti šalyje smurtą ir neramumus.

Policija sekmadienį vakare iš pradžių sakė, kad smurto protrūkis yra nereikšmingas palyginti su įprastais Naujųjų metų išvakarių neramumais.

Policija nurodė, kad incidentus „pradėjo kraštutiniai kairieji, anarchistai ar nepriklausomi judėjimai” ir kad jie „virto susirėmimais su policija”.

Tarp daugelio N.Sarkozy žadėtų reformų yra griežtos priemonės nusikalstamumui pažaboti, tarp jų – laisvės atėmimo bausmės pakartotinai nusikaltusiems asmenims.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.